Visszájára fordult az ausztrál cigarettakampány

Riasztó adatot publikáltak a minap Ausztráliában: az elmúlt években jelentősen megnőtt a dohányzó várandós nők száma. A felmérés szerint ennek az az oka, hogy a fiatalok kis testsúlyú gyereket szeretnének szülni. Az ötlet a cigarettás dobozokra írt egyik szövegből jött, ami azonban nem tippként, hanem elrettentésként áll a csomagoláson – tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Ausztrália
2016. június 29. Csontos Dóra

Riasztó adatot publikáltak a minap Ausztráliában: az elmúlt években jelentősen megnőtt a dohányzó várandós nők száma. A felmérés szerint ennek az az oka, hogy a fiatalok kis testsúlyú gyereket szeretnének szülni. Az ötlet a cigarettás dobozokra írt egyik szövegből jött, ami azonban nem tippként, hanem elrettentésként áll a csomagoláson – tudta meg a csalad.hu.


Ausztráliában a várandós nők 18 százaléka nem hagy fel a dohányzással gyermeke világra hozatala előtt. Az utóbbi években azonban jelentősen nőtt a terhes nagykamasz cigarettázó lányok száma. A New Zealand Herald cikke szerint jelenleg mindegy 37 százaléka dohányzik a 16-17 éveseknek az érintett 9 hónapban, és vannak, akik korábban nem is gyújtottak rá, éppen megváltozott állapotuk miatt döntöttek a dohányzás mellett.

A felmérés készítői szerint a negatív jelenség oka ráadásul az elrettentő kampány félreértett, vagy túlságosan leegyszerűsítve továbbgondolt hozadéka: a dohánytermékek dobozára nagy betűkkel nyomtatott figyelmeztető feliratok egyike éppen azt hirdeti, a dohányzás mellékhatása a kis súllyal született magzat lehet. A fiatal lányok a napilap szerint attól tartanak, hogy testük nem lesz képes kihordani, illetve komplikáció nélkül megszülni egy átlagos, vagy annál nagyobb tömegű csecsemőt, ezért próbálnak ilyen veszélyes módon hatni gyermekük anyaméhen belüli gyarapodására. Ráadásul nem kevesen azzal is tisztában vannak, hogy a belélegzett füst nem csak a születendő gyerek méretét befolyásolja, hanem tudják azt is, hogy más mellékhatásai is lehetnek, mint például az asztma vagy az allergia kialakulása. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem professzora, Simone Dennis a lapnak az nyilatkozta, „a lányok elolvassák a dobozon lévő feliratot, és úgy döntenek, hogy ez lesz a megoldás vélt vagy valós problémáikra. A gyermekáldás elején megnő bennük a félelem, és úgy gondolják sokan, a legrosszabb dolog, ami történhet velük, hogy egy hatalmas gyermeket kell napvilágra hozniuk” – mondta a professzor.

A kutatás szerint miközben a 25 évnél fiatalabb nők 37 százaléka dohányzik, ez az arány az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, de még a 30 évnél idősebbek esetében is minden tizedik nő hódol ennek a szenvedélynek. Pedig Ausztráliában – a leszokást segítendő – hosszú évek óta szigorú szabályok vannak a cigarettázásra. Munkahelyen, középületben már a múlt évtized elején sem lehetett rágyújtani, kizárólag az utcán, ott is megfelelő távolságra a faltól és a bejárattól.

A kampányok hatására rendszeresen alakulnak ki szócsaták a cigarettázók és az egyre nagyobb arányt képviselő füstmentes többség között. A New Zealand Heraldban Simone Dennis is jelzi, hogy vizsgálatuk során országszerte találkoztak olyan helyzetekkel, amikor a cigaretta két oldalán lévő ember csapott össze. „Nagyon sokszor tapasztalom, hogy összevesznek egymással az emberek a füst miatt. Mondjuk legutóbb egy olyan vitának voltam szemtanúja, amikor egy járókelő véletlenül belekerült egy cigarettázó füstfelhőjébe, és kikérte magának a dolgot” – magyarázta. Ennek ellenére egyre több tini dohányzik kifejezetten a terhesség ideje alatt. Más fiatalok, akik kedvtelésből, nem pedig előre megfontolt (egészségkárosító) szándékkal szívják tele a tüdejüket füsttel, igyekeznek távolságot tartani a figyelmeztető feliratoktól és a mellettük látható olykor rettenetes felvételtől. A dohányboltokban vannak, akik „csinos dobozos” terméket kérnek, hogy ne kelljen folyamatosan szembesülniük a szokásuk miatt rájuk leselkedő kellemetlen igazsággal.