Vitaminhiány is állhat a migrének hátterében

Újabb vizsgálatok szerint a legtöbb migrénnel küzdő gyereknél és fiatal felnőttnél a D-vitamin, a riboflavin, a folsav és a Q-10 koenzim enyhe hiánya is állhat a panaszok hátterében. Az eddigi tanulmányok alapján azonban egyelőre nem egyértelmű az ok-okozati összefüggés – írja a Science Daily.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. július 10. Vajda Boglárka

Újabb vizsgálatok szerint a legtöbb migrénnel küzdő gyereknél és fiatal felnőttnél a D-vitamin, a riboflavin, a folsav és a Q-10 koenzim enyhe hiánya is állhat a panaszok hátterében. Az eddigi tanulmányok alapján azonban egyelőre nem egyértelmű az ok-okozati összefüggés – írja a Science Daily.


Suzan Hagler, a Cincinnati Gyermekkórház fejfájásközpontjának kutatóorvosa és munkatársai a kórház fiatalkorú betegeit vonták be a vizsgálatokba. A felhasznált adatbázisban olyan, migrénnel küzdő alanyok szerepeltek, akiknél enyhe D-vitamin-, riboflavin-, Q10-koenzim- és folsavhiányt mutattak ki. Azért pont ezekre a vitaminokra esett a választásuk, mert korábbi (sajnos kicsit ellentmondásos) vizsgálatok szerint bizonyos mértékben közük lehet a migrén kialakulásához. Az eredmények viszont nem voltak egyértelműek, mert a vizsgált páciensek között csak néhány olyan beteg volt, aki gyógyszert nem, csak vitaminokat szedett,  és így a kutatók nem tudták megállapítani, hogy az adott vitaminok mennyire hatékonyak a megelőzésben. 

Hagler és csapata arra mindenesetre rájött, hogy a fiatal nőknél nagyobb arányban észleltek Q10-koenzimhiányt, míg a fiúknál és fiatal férfiaknál a D-vitaminhiány kialakulásának valószínűsége volt jellemző. A krónikus migrénnel küzdő betegek esetében pedig sokkal nagyobb mértékű volt a riboflavin- és a Q10-koenzimhiány, mint az epizodikus fejfájással küzdőknél.
 
 
„További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, bizonyos vitaminok hatékony megoldást jelentenek-e általánosságban a migrénnel küzdő betegek állapotának javításában, illetve, hogy az enyhén vitaminhiányos fiatalokon nagyobb valószínűséggel segítenek-e a vizsgált anyagok” – magyarázta Suzanne Hagler, a tanulmány szerzője.