Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Vizelettartási gondok a terhesség alatt

Vizelettartási gondok a terhesség alatt

Várandóssága alatt sok nő tapasztal bizonyos mértékű inkontinenciát, ami akaratlan vizeletszivárgást jelent. Nem kell megijedni, hiszen ez teljesen természetes jelenség, a velejáró kellemetlen tüneteken pedig lehet enyhíteni.

Írta: Vajda Boglárka,

Várandóssága alatt sok nő tapasztal bizonyos mértékű inkontinenciát, ami akaratlan vizeletszivárgást jelent. Nem kell megijedni, hiszen ez teljesen természetes jelenség, a velejáró kellemetlen tüneteken pedig lehet enyhíteni.


“A hatodik hónapban jártam, amikor egy baráti találkozó alkalmával tüsszentenem kellett. Ott akkor úgy éreztem elsüllyedek szégyenemben. Nem tudtam tartani a vizeletem és éreztem a nem túl kellemes átázást. Utána több alkalommal is előfordult ez. Hiába voltam tisztában azzal, hogy az inkontinencia mit jelent, minden vizeletszivárgásnál megijedtem. Arra gondoltam, biztosan a magzatvíz folyt el, vagy a babával van valami baj”- meséli Kinga.

A harminckét éves kismama, Kinga történetéhez hasonló eset a nők körülbelül negyven százalékánál előfordult már a babavárás alatt. Egyes nőknél a terhesség alatti vizeletcsepegés gyengébb tünetekkel jár és csak ritkán fordul elő. Vannak viszont olyanok, akiknél gyakoribb és súlyosabb a probléma. A terhesség alatt megváltozik a női test működése, hormonális és fizikai változások érik. A hölgyek nagyobb része nem rendelkezik hólyag problémával, egészen addig, míg el nem éri a 40-es éveiket. Ez alól a várandósság időszaka kivételt jelent, ugyanis akár húszas éveiben járó kismama is tapasztalhatja a vizeletcsepegést. Egy tanulmány szerint az életkor és a testtömegindex a kockázatot fokozó tényezője a terhességi inkontinenciának.

Mi az oka a szivárgásnak?

A terhesség alatt az SI , vagyis a stressz inkontinencia jellemző, amit tulajdonképpen a hólyagra nehezedő nyomás okoz. A hólyag záró izom nem működik elég jól ahhoz, hogy megtartsa a vizeletet. Ahogy növekszik a méh, az is nyomást gyakorol a húgyhólyagra. A hormonális folyamatok miatt a medencefenék izmai megnyúlnak, a húgyhólyagot záró izmok meggyengülnek. A hólyag záró és medencefenék izom túlterhelt , ezért nem tudja tartani és “elengedi” a vizeletet. Tüsszentés, köhögés, vagy egy hirtelen mozdulat még nagyobb nyomást gyakorolhat rá, ilyenkor érezheti még jobban a leendő édesanya, hogy bizony átázott a fehérneműje. Több esetben jellemző, hogy a panasz a szüléssel nem szűnik meg, továbbra is fennáll.

Hogyan kezelhetjük a problémát?

Mindenképpen az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsuk magunkban: emiatt nem kell szégyenkeznünk! Mondjuk el orvosunknak, milyen gondunk van! Ez azért is nagyon fontos, mert akár hólyaggyulladás is állhat a háttérben, s az esetleges betegségeket jobb kizárni.

Vegyük komolyan a problémát, mert akár húgyúti fertőzéseket is okozhat, amit érthető módon jobb elkerülni, pláne a terhesség alatt.

Hasznos lehet otthon vizelési naplót vezetni a folyadék bevitel mennyiségéről, a tényleges vizelet ürítés és szivárgás idejéről. Ez egyrészt segíthet a vizsgálatot végző szakorvosnak a megfelelő kezelés megtalálásában, illetve időzítő vizelési módszert is lehet alkalmazni.

Abban az esetben, ha súlyos a probléma és egyéb módszerrel nem enyhülnek a panaszok, akkor a szakorvos gyógyszeres kezelést javasolhat. Az inkontinenciában szenvedőnek több terápiás módszer is segíthet, de a baba érdekében a terhesség alatt törekedni kell a természetes megoldásokra.

via

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Város, gyerek, kánikula? Tuti túlélőtippek

Fojtogat a hőség, és sehol sem találja a helyét? Legszívesebben mozdulatlanná merevedve feküdné végig a hőhullámot az ágyában, mert a...

Close