Vizelettartási gondok a terhesség alatt

Várandóssága alatt sok nő tapasztal bizonyos mértékű inkontinenciát, ami akaratlan vizeletszivárgást jelent. Nem kell megijedni, hiszen ez teljesen természetes jelenség, a velejáró kellemetlen tüneteken pedig lehet enyhíteni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. július 13. Vajda Boglárka

Várandóssága alatt sok nő tapasztal bizonyos mértékű inkontinenciát, ami akaratlan vizeletszivárgást jelent. Nem kell megijedni, hiszen ez teljesen természetes jelenség, a velejáró kellemetlen tüneteken pedig lehet enyhíteni.


“A hatodik hónapban jártam, amikor egy baráti találkozó alkalmával tüsszentenem kellett. Ott akkor úgy éreztem elsüllyedek szégyenemben. Nem tudtam tartani a vizeletem és éreztem a nem túl kellemes átázást. Utána több alkalommal is előfordult ez. Hiába voltam tisztában azzal, hogy az inkontinencia mit jelent, minden vizeletszivárgásnál megijedtem. Arra gondoltam, biztosan a magzatvíz folyt el, vagy a babával van valami baj”- meséli Kinga.

A harminckét éves kismama, Kinga történetéhez hasonló eset a nők körülbelül negyven százalékánál előfordult már a babavárás alatt. Egyes nőknél a terhesség alatti vizeletcsepegés gyengébb tünetekkel jár és csak ritkán fordul elő. Vannak viszont olyanok, akiknél gyakoribb és súlyosabb a probléma. A terhesség alatt megváltozik a női test működése, hormonális és fizikai változások érik. A hölgyek nagyobb része nem rendelkezik hólyag problémával, egészen addig, míg el nem éri a 40-es éveiket. Ez alól a várandósság időszaka kivételt jelent, ugyanis akár húszas éveiben járó kismama is tapasztalhatja a vizeletcsepegést. Egy tanulmány szerint az életkor és a testtömegindex a kockázatot fokozó tényezője a terhességi inkontinenciának.

Mi az oka a szivárgásnak?

A terhesség alatt az SI , vagyis a stressz inkontinencia jellemző, amit tulajdonképpen a hólyagra nehezedő nyomás okoz. A hólyag záró izom nem működik elég jól ahhoz, hogy megtartsa a vizeletet. Ahogy növekszik a méh, az is nyomást gyakorol a húgyhólyagra. A hormonális folyamatok miatt a medencefenék izmai megnyúlnak, a húgyhólyagot záró izmok meggyengülnek. A hólyag záró és medencefenék izom túlterhelt , ezért nem tudja tartani és “elengedi” a vizeletet. Tüsszentés, köhögés, vagy egy hirtelen mozdulat még nagyobb nyomást gyakorolhat rá, ilyenkor érezheti még jobban a leendő édesanya, hogy bizony átázott a fehérneműje. Több esetben jellemző, hogy a panasz a szüléssel nem szűnik meg, továbbra is fennáll.

Hogyan kezelhetjük a problémát?

Mindenképpen az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsuk magunkban: emiatt nem kell szégyenkeznünk! Mondjuk el orvosunknak, milyen gondunk van! Ez azért is nagyon fontos, mert akár hólyaggyulladás is állhat a háttérben, s az esetleges betegségeket jobb kizárni.

Vegyük komolyan a problémát, mert akár húgyúti fertőzéseket is okozhat, amit érthető módon jobb elkerülni, pláne a terhesség alatt.

Hasznos lehet otthon vizelési naplót vezetni a folyadék bevitel mennyiségéről, a tényleges vizelet ürítés és szivárgás idejéről. Ez egyrészt segíthet a vizsgálatot végző szakorvosnak a megfelelő kezelés megtalálásában, illetve időzítő vizelési módszert is lehet alkalmazni.

Abban az esetben, ha súlyos a probléma és egyéb módszerrel nem enyhülnek a panaszok, akkor a szakorvos gyógyszeres kezelést javasolhat. Az inkontinenciában szenvedőnek több terápiás módszer is segíthet, de a baba érdekében a terhesség alatt törekedni kell a természetes megoldásokra.

via