Zabolátlan médiahasználat a gyermekek körében – kutatás

Bár magas a saját számítógéppel, laptoppal, vagy tablettel rendelkezők aránya a hazai fiatalok körében, mégis alacsony a tartalom korlátozó módszer alkalmazása szülői oldalról – derült ki a Kutatópont Kft. által végzett 2000 fős kutatásából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
kutatás
2017. december 16. Közlemény nyomán

A 20 év alatti fiatalok jól felszereltek a kommunikációs eszközök tekintetében, saját televízióval rendelkezik több mint harmaduk (35%), 43 százalékuk saját számítógéppel/laptoppal bír, valamint 73 százalékuk egyéni tablettel büszkélkedhet.

Gondolhatnánk, hogy az iskolás kort be nem töltött gyermekek körében nem jellemző a saját kommunikációs eszköz tulajdonlása, azonban a kutatásból kiderült, hogy már a 6 év alatti gyermekek körében is magas a technikai eszközöket birtoklók aránya: 15% televízióval, 39-39% laptoppal/számítógéppel, tablettel rendelkezik.

Vajon a személyes felügyeleten és a szóbeli szabályozáson túl alkalmaznak-e a magyar szülők tartalom blokkoló módszert, eszközt csemetéik védelme érdekében? „A Kutatópont 2000 fős kutatásának eredményei alapján a szülőknek mindössze 13 százaléka gondoskodik eszköz, alkalmazás bevonásáról a televíziós és internetes felületeken megjelenő tartalmak szabályozásában – mondta Rabcsánszki Laura a Kutatópont médiakutatási igazgatója. A vizsgált 7-13 éves gyermekek szülei az átlagnál elővigyázatosabbak, körükben 19 százalék veszi igénybe a tartalom blokkoló eszközök segítségét.

A tartalom korlátozó eszköz használata iránti nyitottság is górcső alá került, a szülők mindössze 10 százaléka említette, hogy már gondolkodott a kipróbáláson. A három korcsoportból a 7-13 éves korú gyermekek szülei érzik leginkább a veszélyt, melyet a korlátlan tévénézés és internetes szörfözés jelent, körükben 19 százalék fontolgatta a külső „vigyázó szem” bevonását.