10 dolog, amibe beleszólhatsz a szülőszobán

Ha felkészülsz, és közlöd az igényeid, nagyobb esélyed lesz, hogy úgy szülj, ahogy neked a legjobb. Talán nincs is minden kismama tudatában annak, hányféle részletre, apróságra gondolhatna a szüléssel kapcsolatban, és pontosan milyen részletekre kellene kiterjednie a tervnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. október 06. Paulik András

Ha felkészülsz, és közlöd az igényeid, nagyobb esélyed lesz, hogy úgy szülj, ahogy neked a legjobb.


Talán nincs is minden kismama tudatában annak, hányféle részletre, apróságra gondolhatna a szüléssel kapcsolatban, és pontosan milyen részletekre kellene kiterjednie a tervnek. Íme a fő szempontok, amelyekről érdeklődni, gondolkodni és dönteni érdemes:

1. Hol, mikor?

A szülés várható időpontja, a választott kórház, orvos, szülésznő (mit szeretne abban az esetben, ha a választott szakember nem elérhető)

2. Kivel?

Kísérők a vajúdás és a szülés alatt (partner, dúla, barátnő, rokon)

3. Előkészítés, felvétel

Szabad-e saját ruhát viselni, fontos-e egyáltalán számunkra, beöntést, borotválást szeretnénk-e, milyenek tisztálkodási lehetőségek. Érdemes rákérdezni, hogy kitölthetjük-e előre, otthon a felvételi adatlapot, vagy legalább egyes részeit, elolvashatjuk-e a beleegyező nyilatkozatot előre, nyugalomban, még fájások nélkül. Egyáltalán nem lényegtelen, hogy tudtában vagyunk-e annak, mit írunk alá.

4. Vajúdás

Előreláthatóan hosszú órákat, akár egy egész napot is igénybe vesz majd. Gondoljuk meg, szeretnénk-e, ha partnerünk végig ott lenne, tisztázzuk, hogy adottak-e ehhez a körülmények. Mi az álláspontunk idegenek (orvostanhallgatók, szülésznőhallgatók, vendégek vagy más orvosok) jelenlétével kapcsolatban? Teljes zavartalanságot szeretnénk? Megoldható ez a választott kórházban? Igényt tarthatunk-e arra, hogy csak fogadott orvosunk, szülésznőnk végezzen belső vizsgálatokat? Várhatóan milyen gyakran fog ezekre sor kerülni? Aki kontaktlencsét hord, említse meg ezt szülési tervében is, és tisztázza, meddig viselheti, muszáj-e kivenni például császármetszés esetén. Kérdezzünk rá, lehet-e enni, választhatjuk-e folyadékpótló infúzió helyett a rendszeres vízivás lehetőségét. Érdeklődjük meg, milyen körülmények (szövődmények) esetén kell végig feküdni, és jelezzük a tervben, ha sétálni, mozogni szeretnénk vajúdás közben. Érdeklődjük meg, szabadon váltogathatjuk-e a testhelyzeteket. Ha a baba jól van, kérhetjük az állandó CTG helyett az óránkénti, félóránkénti ellenőrzést, valamint kérhetjük azt is, hogy a szülés menetébe mindaddig ne avatkozzanak bele (burokrepesztés, oxitocin-infúzió), amíg ez nem indokolt a magzat állapota miatt. Tisztázzuk előre, milyen a szülőszoba felszereltsége, ennek alapján esetleg választhatunk a szülőszobák között. Jelezzük írásban, mi az, amit szívesen kipróbálnánk: szülőszék, szülősámli, kád, otthonos berendezésű szoba, matrac, nagyméretű gimnasztikai labda. Vajúdás közben olyan tárgyaknak is hasznát vehetjük, amelyek nem tartoznak a szülőszoba alapfelszereléséhez. Írjuk le, mit szeretnénk magunkkal vinni, s kérdezzük meg, lehetséges-e (kispárna, vajúdás közben is nagyon hasznos szoptatós párna, ásványvíz, gyümölcslé, szendvicsek, gyümölcs, szőlőcukor, frissítőkendő, a meztelen újszülött betakarására alkalmas puha, meleg, tiszta takaró, kendő, kissapka, ez utóbbiakra az első két órában lesz szükség, amikor fontos a közvetlen testi kapcsolat a babával.)

5. Fájdalomcsillapítás

Választott kórházunkban milyen lehetőségek állnak a kismama rendelkezésére? EDA, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás egyéb formái, kéjgáz belélegzése, homeopátia, akupresszúra, akupunktúra, fürdés, zuhanyozás, segítség a légzési technikában, lelki támogatás (sok kórházban pszichoprofilaxisnak nevezik), hipnózis, masszázs. Érdemes részletes listát készíteni a lehetőségekről, és bejelölni azokat, amelyeket adott esetben szívesen igénybe vennénk. Különösen a gyógyszeres megoldások előnyeivel, hátrányaival hasznos előre megismerkedni. Kérdezzünk rá, hogy az adott szer mekkora mennyiségben jut át a méhlepényen, mennyi ideig tart a hatása, mennyi idő alatt bomlik le a magzat, illetve újszülött szervezetében, milyen mellékhatásokkal kell számolni. Kérhetjük azt is, hogy ne ajánljanak fel gyógyszeres fájdalomcsillapítást, hanem tartsuk fenn a jogot, hogy mi magunk kérjük, ha szükségét érezzük.