10 dolog, amit gyerekeink kérnének tőlünk

A bennünk élő gyermek az, aki segít nekünk megérteni gyermekinket, akinek a segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy egészen más nézőpontból szemléljük a világot. Ha pedig erre képesek vagyunk, nemcsak szülőnek lehetünk jobbak, de emberként is fejlődhetünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
a bennünk élő gyermek
2016. május 13. Gyarmati Orsolya

A bennünk élő gyermek az, aki segít nekünk megérteni gyermekinket, akinek a segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy egészen más nézőpontból szemléljük a világot. Ha pedig erre képesek vagyunk, nemcsak szülőnek lehetünk jobbak, de emberként is fejlődhetünk.


“A gyerekeink nevelnek bennünket elég jó szülőkké” – kezdte a szülő-gyerek kapcsolat útvesztőiről tartott előadását Dr. Kádár Annamária pszichológus a Pszinapszison. Hogy mit jelent az, hogy elég jó szülő? Ahogy Donald Winnicott brit gyerekorvos, pszichiáter, pszichoanalitikus először leírta: ahhoz, hogy a gyermek lelkileg egészségesen fejlődjön, nem szükséges hibátlan szülőnek lenni, elég, ha valaki elég jó. De vajon hogyan lehetünk elég jó szülők? És vajon mit mondana erről a bennünk élő gyermek? A Mesepszichológia könyvek szerzője tíz fontos üzenetet fogalmazott meg.

1.”Légy gyerekes! Ez sokat segít nekem a felnőtté válásban.”

A pszichológus szerint jól jön, ha a bennünk élő belső gyereket is a vállunkra tudjuk emelni, hiszen ő fog minket megmenteni az életben egy csomó kemény helyzetből. A bennünk élő gyermek az, aki segít nekünk megérteni gyermekinket, akinek a segítségével lehetőséget kapunk arra, hogy egészen más nézőpontból szemléljük a világot. Ha pedig erre képesek vagyunk, nemcsak szülőnek lehetünk jobbak, de emberként is fejlődhetünk.

2. “Fogd meg és engedd el a kezem! Mindegyiket, amikor kell.”

Ahhoz, hogy gyerekeinkből egészséges felnőtt válljon, képesnek kell lennünk arra, hogy megadjuk nekik az életkoruknak megfelelő szabadságot, hogy képesek legyünk a gyerekeinkről mi magunk leválni. Minden korban megvan, hogy mikor, milyen helyzetekben, pillanatokban kell elengedni a gyerekeinket, és mikor kell a háttérbe húzódva biztosítani számunkra a bázist, ahová bármikor visszatérhetnek. Ezeket kell megtalálnunk.

3. “Élményeink, emlékeink, szertartásaink, rítusaink a legnagyobb közös kincseink. Legyen időd az apróságokra!”

A szertartások, a rítusok roppant fontosak a gyerekek életében: ez adja meg számukra a biztonságot, az ellazulás élményét. Szülőként ugyan egy adott forgatókönyv újra és újrajátszása néha fárasztó, akár idegesítő is lehet, mégis érdemes időt szánnunk az életünkből arra, hogy a gyerekeink megélhessék ezeket, akkor, amikor nekik van szükségük van rá.