10 jótanács, hogyan neveljen a gyerekből olvasót

Egyre inkább digitalizálódunk, csak számlát kapunk a postán, levelet alig, a naplónkat a webre pötyögjük le ( mikor írt kézzel valamit utoljára?), és folyton valami elektromos kütyü van a kezünkben, asztalunkon, orrunk előtt. Egy fárasztó, monitorbámulásos nap után pedig lesüppedünk a kanapé elé, hogy nézzük kicsit a tévét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
tudás
2016. november 13. Dívány

A betű és olvasás hatalma mégis állandó: jó dolog könyvet venni a kezünkbe, máshogy és alaposabban kapcsol ki, olyasfajta időtöltés, ami semmi máshoz nem hasonlítható. Az olvasás azonban a mostani gyerekeknek kevésbé magától értetődő, mint a szüleik generációjának – nekünk-, hiszen kiskoruktól kezdve el vannak látva különböző kikapcsolódási alternatívákkal.

Érdemes odafigyelni arra, hogy a gyerek örömmel élje meg az olvasást, és magától vonódjon bele, ne pedig kényszerből tegye. De hogyan lehet olvasót nevelni a gyerekekből?

read-341027_1920

Olvassunk előtte!

A gyerek a szülő példáját követi. Ha azt látja, hogy szeretjük az időnket olvasással tölteni, számára is természetes(ebb) lesz, hogy könyv után nyúljon, ha unatkozik.

Olvassunk neki!

Minél korábban kezdjük, annál jobb. Már egészen pici gyerekek számára is léteznek könyvek: és meglepődnénk, milyen korán képesek követni egy történetet. Figyeljünk oda arra, hogy az érzelmi, értelmi intelligenciájának megfelelő könyvet válasszunk. Annak ellenére, hogy a legkisebbek már a digitális éra szülöttei, tapasztalataim szerint ugyanúgy imádják az esti mesét, bármennyi youtube-videót, mesefilmet nézzenek is a nap folyamán.

kids-1550017_1280

Ne erőltessük a saját kedvenceinket!

Bár ezt nem lehet előre kiszámítani, de nem biztos, hogy a gyerek szeretni fogja a mi gyerekkorunk klasszikus meséit. Ha nem tetszik neki, unja, akkor válasszunk neki valami kortársat, és ne sértődjünk meg! A gyerekkönyvkínálat lenyűgöző, biztos találunk neki olyan minőségi könyvet, amivel könnyebb számára azonosulni.

Tegyük függővé!

Ahogy mi is azok vagyunk. Ismertessük meg vele a könyvsorozatokat, folytatásos történeteket (életkortól függően: Trapiti 1-2, Harry Potter, Éhezők viadala, Fecskék és fruskák, Emberke 1-2, Doktor proktor pukipora, Rumini-történetek, Geronimo, Ropi vagy Időfutár, ésatöbbi, akármi, bármi, ). Ha megszeret egy szerzőt, szerezzük be a többi könyvét is. Még ha nem is ugyanarról a történetről van szó, a stílus miatt valószínűleg bejön majd neki.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább IDE KATTINTVA!