15 dolog, amit a szakemberek nem mondanak el a szülésről

Olyan világban élünk, amelyben a csapból is az folyik, hogyan szüljünk és neveljünk gyerekeket. Megtudhatjuk, mikor a legideálisabb gyereket vállalni, mik a legnépszerűbb babanevek, szabad-e egy ágyban aludni a babával és baj van-e, ha a gyerek kihagyja a négykézláb mászást? Ha a gyerektéma kerül terítékre, máris körülvesznek az orvosok, az anyaklubok, a fórumok, a barátok, vagy egy jószándékú anyós, akik a végtelenségig osztják az észt. Vannak azonban olyan fontos tudnivalók, amelyekről ritkábban esik szó, és amik kapcsán sok anya azt kérdezi: “Miért nem szólt erről senki?”A Huffington Post újságírói felkerestek jópár bábát és orvost, hogy megkérdezzék, mit NEM mondanak el az anyáknak a szülés ELŐTT a kórházban - mivel nem akarják őket aggasztani, nincs rá idejük, vagy egyszerűen eszükbe sem jut beszélni bizonyos kérdésekről. Íme az a bizonyos 15  dolog.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. február 02. Szaurella

Olyan világban élünk, amelyben a csapból is az folyik, hogyan szüljünk és neveljünk gyerekeket. Megtudhatjuk, mikor a legideálisabb gyereket vállalni, mik a legnépszerűbb babanevek, szabad-e egy ágyban aludni a babával és baj van-e, ha a gyerek kihagyja a négykézláb mászást? Ha a gyerektéma kerül terítékre, máris körülvesznek az orvosok, az anyaklubok, a fórumok, a barátok, vagy egy jószándékú anyós, akik a végtelenségig osztják az észt. Vannak azonban olyan fontos tudnivalók, amelyekről ritkábban esik szó, és amik kapcsán sok anya azt kérdezi: “Miért nem szólt erről senki?”A Huffington Post újságírói felkerestek jópár bábát és orvost, hogy megkérdezzék, mit NEM mondanak el az anyáknak a szülés ELŐTT a kórházban – mivel nem akarják őket aggasztani, nincs rá idejük, vagy egyszerűen eszükbe sem jut beszélni bizonyos kérdésekről. Íme az a bizonyos 15  dolog.


1. Valószínűleg nem ehetsz majd a vajúdás alatt

Nagyon nem mindegy, hol szülünk – kórházban, szülőotthonban, vagy otthon. Mindenhol más szabályok érvényekek ugyanis. A kórházakban általában az a protokoll, hogy vajúdás alatt a kismama egyáltalán nem ehet. Be kell érnie némi folyadékkal. Ennek a szabálynak az oka, hogy ha komplikáció lép fel, és az anyukát császározni kell, nem jó, ha van valami a gyomrában, mert ez gondot okozhat az altatásnál. A Huffington Post általá megkérdezett egyik orvos, Dr Shieva Ghofrany, a Stamford Kórház munkatársa szerint egy vajúdó nő úgysem éhes…

2. A “természetes szülés” fogalma minden ember számára mást jelent

Marcy Tardio képesített bába szerint, ha valaki természetes szülést szeretne, győződjön meg róla, hogy a bába, dúla, vagy bárki pontosan úgy érti a “természetes” fogalmát, mint ahogy a szülni készülő nő. Szerinte az otthonszülések egyik előnye, hogy a dúláknak sokkal több idejük van válaszolni a nők kérdéseire. “Állítólag sok nő hosszabb időt tölt azzal, hogy milyen autót vegyen, mint azzal, hogy hogyan szeretnének szülni…” Vannak, akiknek a természetes szülés azt jelenti, hogy minimális beavatkozással hozzák világra a gyermeküket. Mások semmiféle beavatkozást nem tudnak elfogadni. Megint mások azt értik alatta, hogy ehetnek, ihatnak, vagy járkálhatnak vajúdás alatt és nem monitorozzák őket percenként.

3. A kitolási szakasz nagyon el tud húzódni

Vannak nők, akik rendkívüli módon meglepődnek, amikor rádöbbennek, hogy a televízióban tapasztaltaktól eltérően a kitolási szakasz nem egy-két nyomásból áll. Jessica Anderson képesített szülésznő és bába, a Kolorádói Kórház munkatársa elmondta: “A kitolási szakasz akár három órás is lehet…nem hiszem, hogy a nők tudnák, hogy ez – főleg az első babánál – teljesen normális.”

4. A fájdalomcsillapítás nem garancia semmire

Nem érdemes pánikolni, de tudni kell, hogy néha az érzéstelenítés nem működik, mondja Dr. Eva Pressman, a Rochesteri Egyetem orvosi központjának szülészeti osztályvezetője. “Van, hogy a vajúdó nő a teste egyik oldalán érez csak fájdalmat. Máskor csupán egy ponton, vagy egy kis területen.” Pressmann tapasztalata az, hogy ezt a jelenséget nem szokták előre közölni a kismamákkkal, de akkor sem beszélnek róla, amikor az aneszteziológus beadja az érzéstelenítőt.

5. Egy csomó ember fog matatni a lábad között

Persze ez is nagyban függ a helytől, ahol a szülés zajlik. Egy kisebb kórházban, egy szülőotthonban vagy otthon legfeljebb egy-két ember asszisztál a baba világrahozatalához. A nagy kórházakban azonban bent van a szobában nővérkék, rezidensek, szülésznők és orvosok egyaránt. “Minden kórház más”, mondja Dr. Lauren Streicher, a Northwestern Egyetem Orvostudományi Iskolájának professzora. “Ami a nagy oktatókórházakban történik, igencsak eltérhet egy kis, vidéki intézménytől.”

6. Lehet, hogy romlani fog a baba szívritmusa

A baba szívritmusa gyakran romlik a vajúdás során, hiszen a köldökzsinór összenyomódhat, vagy megfeszülhet. Ha az anyuka folyamatosan rá van kötve a baba szívhangját figyelő monitorra, a gép állandóan jelenzi fog, aminek következményeként mindig ott rohangál majd a szobában egy csomó ember, akik könnyen megijeszthetik az anyát.

7. Valószínűleg egy kis széklet is előkerül…

“Erről sosem beszélek az anyukákkal idő előtt”, vallja be Ghofrany doktornő, hiszen széklet kizárólag a kitolási szakasznál fordulhat elő. Az anyák nagy részét egyébként borzasztóan zavarja a tény, hogy szülés közben ez történt velük, hiába mondjuk nekik, hogy teljesen természetes dologról van szó, ami egyáltalán nem zavarja sem az orvosokat, sem a nővéreket.

8. Úgy fogod érezni magad, mint egy maratoni futás közepén

“Néha úgy érzem, nem készítjük fel a nőket arra, milyen fáradtak lesznek”, mondja Jessica Anderson. “A terhesség utolsó heteiben sok nő nem tud aludni, ráadásul folyamatosan WC-re kell menniük éjszaka is. Nagyon fáradtak, mire vajúdni kezdenek, és a szülés akár egy-két napig is eltarthat.”

9. De erősebb vagy mint gondolnád!

Dr. Tardio rendszeresen tanúja annak, amikor a nők egyszerűen nem hiszik el, hogy képesek voltak egy gyermek világrahozatalára. Partnerük pedig gyakran így nyilatkozik: “Erősebb és gyönyörűbb volt, mint amilyennek valaha is láttam.” A szülés olyan folyamat, amely során a nők megértik, valójában mire is képesek.

10. Dagadni kezdhetsz mindenhol…

Vannak kórházak, ahol rutinszerűen adnak infúziót a vajúdó nőknek a kiszáradás megelőzésére. Sajnos sokan panaszkodnak másnap dagadt, vizesedő bokára, arcra, ami gyakran ennek az eljárásnak a következménye, bár sokszor csupán az a magyarázata, hogy a szülés során a szervezet visszatart és egyben több folyadékot is produkál, mint máskor, ami vezethet vizesedéshez. Ez a plusz folyadék szülés után hamar távozik izzadság és vizelet formájában.

11. Császármetszés után még egy ideig bent marad a katéter

Amikor egy anyát megcsászároznak, az orvosok gyakran katéterrel vezetik ki a vizeletet annak érdekében, hogy a műtéti terület tiszta maradjon, valamint azért, hogy figyelni tudják a vizelet mennyiségét a beavatkozást követő időszakban, és ne kelljen WC-re menni a friss sebbel.

12. A szoptatás fájhat!

Ez nem jelenti azt, hogy egészen biztosan fájdalmas lesz, de sok nő tapasztal kellemetlenséget az első szoptatásoknál, és erre általában senki nem készíti fel őket. Anderson doktornő szerint a szoptatás egy út, amelyen a baba és a mama együtt indulnak el, és ez az új feladat az anyának fájdalmas is lehet.

13. Odalent kicsit más lesz minden

“A vagina megváltozik egy hüvelyi szülés után”, mondja Anderson. “Noha a mérete visszaváltozik normálissá, mégis más lesz egy kicsit. Váratlanul érheti a frissen szült anyákat az inkontinencia jelensége is, amelyről ugyancsak nem szoktak nekik előre beszélni. És persze ott van az a kérdés is, hogy hogyan befolyásolja mindez a szexuális életet.

14. Egy ideig még vérezni fogsz

“A szülés utáni vérzés normális esetben hat hétig tart”, mondja Anderson. A vérzés erőssége azonban meglepheti a nőket. “A vaginális vérzés sok anyukát sokkol”, legalábbis egy 2010-es felmérés szerint, pedig a legtöbb esetben teljesen normális mennyiségről van szó.

15. Gyerekszülés? Ez valójában a könnyebbik része a dolognak…

Noha vannak nők, akik elképesztően nehéz szüléseket élnek át, visszatekintve a legtöbben mégis azt mondják, a vajúdás és a szülés a könnyebbik rész. Anderson szerint “a szülészek és nőgyógyászok szinte kizárólag magára a szülésre koncentrálunk, pedig a neheze utána jön – fel kell nevelni egy gyereket…”