25 tipp tavaszi nagytakarításhoz

Ha már húsvét előtt nem sikerült túlesni a szükséges tavaszi nagytakarításon, most már épp itt az ideje időt szakítani rá és munkához látni. Az Elle Decor könnyen kivitelezhető összeállításán felbuzdulva mi is készítettünk egy tipplistát, mire érdemes odafigyelni, vagy milyen trükkökkel könnyíthetjük meg a dolgunkat a sziszifuszi munkálatok során. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 19. Vajda Boglárka

Ha már húsvét előtt nem sikerült túlesni a szükséges tavaszi nagytakarításon, most már épp itt az ideje időt szakítani rá és munkához látni. Az Elle Decor könnyen kivitelezhető összeállításán felbuzdulva mi is készítettünk egy tipplistát, mire érdemes odafigyelni, vagy milyen trükkökkel könnyíthetjük meg a dolgunkat a sziszifuszi munkálatok során. Azt már bele se írtuk, mert annyira egyértelmű, hogy nem is kötelező egy nap alatt letudni az egészet: elég ha minden napra megjelöl magának egy-egy gyorsan elvégezhető tennivalót. Részletek a hajtás után!


1. Szánjon időt az ablaktisztításra
 
Több mindent is érdemes figyelembe venni, ha valóban csíkmentes, csillogó-villogó ablakra vágyunk. Nem mindegy például, hogy milyen időben esünk neki: persze, az evidens, hogy esőzés előtt nem érdemes, de azt tudta, hogy ragyogó napsütésben sem ajánlott? Szóval mindenképpen csekkoljuk le előtte, hogy milyen idő várható. A maszatolás elkerülése érdekében érdemes a keretekkel illetve a párkánnyal kezdeni, a hagyományos tisztítószerek mellett pedig bátran próbálják ki az olyan természetes tisztítószereket is, mint például a ecet és víz, na meg az újságpapír. Persze a mikroszálas kendő sem elvetendő ötlet, így csak vizet fog használni, és vegyi anyagoknak a közelébe sem kerül. 
 
2. Használja bátran a mosogatógépet – aztán azt is tisztítsa ki
 
Ne hagyja figyelmen kívül, hogy a mosogatógép egy rendkívül kényelmes és hatékony készülék, amiben a poharak és tányérok mellett olyan szokatlan dolgok is moshatóak, mint például a műanyag lámpatestek, műanyag játékok, fogkefe tartó. Csak válasszon egy kímélő programot és máris kiváltotta magát néhány tárgy kézzel való elmosásától és eltörölgetésétől. Természetesen a mosogatógép sem úszhatja meg a tisztítást, körülbelül havonta egyszer szedje ki belőle a szűrőket és csapvíz alatt alaposan öblítse le róla az ételmaradékokat és a vízkövet.
 
3. Tisztítsa meg a szárítógépet
 
Az amerikai National Fire Protection Association felmérése szerint több mint 10 ezer lakástűz indul a mosókonyhából évente. Ennek megelőzése érdekében legalább évente nézesse meg szakemberrel készülékét, a szűrőket pedig minden mosás (és a ruhák kipakolása) után törölje ki egy nedves ruhával. Az eluxshop.hu szerint időnként érdemes a dob belsejét is egy ecetes törlőkendővel áttörölni, a készülék hátulján található légszívó rácsról pedig porszívóval eltávolítani a bolyhokat.
 
4. Készítse elő a kerti bútorokat
 
Nyakunkon a jó idő, itt az ideje, hogy a kerti bútorok is készen álljanak a használatra. A székeket és asztalokat egy tál meleg vízhez adott kevés mosogatószerrel könnyen átmoshatjuk, majd befejezésképpen kerti slaggal is átlocsolhatjuk kicsit. Ha maradt még kosz rajtuk, akkor a “csodaszivacs” néven elhíresült szivacsot ajánljuk, melyet a DM és a Rossmann is árul néhány száz forintért. 
 
5. A mikrohullámú sütőket is mossa át!
 
A legkönnyebben úgy szedhetjük le a mikrosütőben található paradicsomfoltot és zsíros trutyikat, hogy egy mikrózható edénybe vizet teszünk, abba pedig egy felkarikázott citrusfélét (citromot vagy narancsot vagy lime-ot), vagy több evőkanál ecetet. Egy 600 W-os gép esetében pár percre tegyük be a bekapcsolt készülékbe. Ha lejárt, akkor körülbelül 15 percig hagyjuk hűlni, majd sikálás nélkül könnyen letörölhetjük a mikró falán található szennyeződéseket.