350 ezer magyar drogozik hétvégente

Elsősorban nem a drogfüggők száma a probléma, hanem az, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen tudatmódosító szert - mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor, aki januártól a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezeti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 11. Gyarmati Orsolya

Elsősorban nem a drogfüggők száma a probléma, hanem az, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen tudatmódosító szert – mondta a Magyar Nemzetnek Zacher Gábor, aki januártól a Honvédkórház sürgősségi osztályát vezeti.


A toxikológus a lapban szombaton megjelent interjújában arról is beszélt, hogy Magyarországon körülbelül 800 ezer alkoholfüggőről tudunk, a kábítószerfüggők száma pedig valamivel több mint húszezer. A gyógyszer, vagyis az altató- és nyugtatófüggők száma 60 ezer körül mozog – tette hozzá.
Zacher Gábor úgy vélte, a mai felgyorsult világban a könnyű örömszerzés a jellemző, és erre használják a tudatmódosító szereket.

A kábítószerfogyasztással kapcsolatban hangsúlyozta: a 18 év alatti korosztályra a 45 százalékos kipróbálási arány jellemző. Elsőként ezt kellene csökkenteni. Hozzátette: hatalmas előrelépés lenne, ha 2020-ra ez az arány 30 százalékra mérséklődne.

Az ellátóhálózatok rendőrségi lefülelésének fontossága mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti drogstratégia a vásárlói oldalt célozza meg. “Ha ugyanis a hétvégi droghasználó nem akarja megvenni az anyagot, az ellátó nem tudja eladni, s vége a bulinak” – fogalmazott.