4+1 csodás tavaszi kirándulóhely Magyarországon

Kora nyári időjárással beköszöntött a tavasz, itt az ideje, hogy hétvégenként a nyakunkba vegyük az országot, és családostul felfedezzük hazánk páratlan természeti és kulturális kincseit.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 05. Gyarmati Orsolya

Kora nyári időjárással beköszöntött a tavasz, itt az ideje, hogy hétvégenként a nyakunkba vegyük az országot, és családostul felfedezzük hazánk páratlan természeti és kulturális kincseit.


Dunakanyar 

A hömpölygő folyó és az impozáns hegyek festői találkozása, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny hegyei közé szorított Dunakanyar, hazánk egyik legszebb pontja és legkedveltebb kirándulóhelye. Nemcsak természeti szépségekben, de történelmi emlékekben, és művészeti látnivalókban is gazdag. Szépen gondozott parkerdők, vadrezervátumok, természeti ritkaságok, hazai viszonylatban fontos klimatikus folyóparti üdülőhelyek, szigetek, együttesen alkotják természeti értékeit. Kulturális programokat Visegrádon találunk ahol a királyi palota és a fellegvár kínál számtalan gyerekbarát programot. A környékről indulnak az ország legszebb turistautjai, melyeken bámulatos panorámát nyújtó hegycsúcsok, vadregényes szurdokok lehetnek célpontjaink. Létrázhatunk hazánk legvadregényesebb szurdokvölgyében, a Rám-szakadékban, felmászhatunk a Prédikálószékre, vagy a Hegyes-tetőre, élvezve a legcsodálatosabb panorámát a Dunakanyarra. De megtekinthetjük Esztergom városát, ahol a Bazilika és a Duna menti korzózás mellett muszáj megnéznünk az egyedülálló, családbarát Duna Múzeumot is, ami kihagyhatatlan látnivaló. És ne feledkezzünk el a másik part legnagyobb városáról, Vácról sem, amely hangulatos főterével, impozáns székesegyházával, Pom-Pom és Gombóc Artúr “atyja”, Sajdik Ferenc karikaturista kiállításával, és Duna-parti sétányával mindenképpen megér egy egész napos kirándulást.

Tihany

Balaton nem csak nyáron, hanem tavasszal is számtalan programot és látnivalót kínál az idelátogatóknak. A faluban van ugyan szabadtéri néprajzi múzeum, de erre szinte nincs is szükség: egész Tihany olyan, mintha skanzen volna. Ha természeti csodákra vágyunk, itt nem csalódunk: a Belső-tó, a Levendulás, a Csúcs-hegy, vagy a Gejzír-mező mind-mind páratlan természeti ritkaság. Az erdei utakon kiválóan lehet a hegyi kerékpározásnak hódolni, 1-2 óra alatt be lehet járni keresztül kasul a félszigetet, felfedezve a legeldugottabb részeket is. A kerékpáros és turista utak felfestettek, ezeken még a kezdő túrázók és bringások sem tévednek el. Az apátság megtekintése után szinte kötelező elem kipróbálni a visszhangot, gyönyörködni a páratlan kilátásban, és nyalni egy fagyit a környék legjobb cukrászdájában, az apátság tőszomszédságában. Ha több napot töltünk Tihanyban, érdemes átkompozni a túloldalra, és tenni egy sétát Siófokon, megnézni a balatonföldvári löszfalat, vagy kipróbálni a balatonboglári kalandparkot. 

Szarvas

Szarvas az egyik legjobb kirándulási célpont, ha családdal tervezünk utazni. Magyarország legnagyobb arborétumában a család minden korosztálya megtalálja a neki tetsző programot. A felnőttek gyönyörködhetnek a botanikus kert ritka növényeiben, hatalmas termetű famatuzsálemeiben, no meg a szabadon kószáló barátságos pávákban. Az arborétum déli részén alakították ki a gyerekek örömére hazánkban egyedülálló Mini Magyarország makett-parkot. Az élménypark hazánk hagyományait, történelmét és építészeti nevezetességeit mutatja be élethű maketteken, felejthetetlen élményt nyújtva minden korosztály számára. Tucatnyi hazai történelmi helyszín és épület makettje között sétálgathatunk, félóra alatt bejárhatjuk az egész országot, a budapesti Hősök terétől a szegedi dómig, és az egri várig. Néhány makett egy gomb megnyomásával “interaktívvá” válik, pl. a pécsi dzsámiból müezzin hangja szűrődik ki, a budapesti Operaházban pedig Kodály Hári Jánosából csendül fel a Toborzó. Az egész park területét átszövik a modellvasút sínek, személy- és tehervonatok közlekednek sebesen az ötletesen kialakított pályán, meg-megállnak a vasútállomásokon, ahol felcsendül a közismert szignál. De ha valami különlegesre vágyunk, akár hajóra is szállhatunk, hiszen az Arborétumi Kikötőből induló hajójárattal hangulatos sétahajózáson vehetünk részt a Holt-Körösön.

Szalajka-völgy 

A Bükk sokak kedvenc hazai kirándulóhelye. Nem véletlen, hiszen itt található a páratlan szépségű Szalajka-völgy. Természeti adottsága különleges élményt nyújt az idelátogatóknak, hiszen számos, az országban egyedülálló látnivalója van. A 4,2 km hosszú völgyben járva megcsodálhatjuk a festői szépségű Fátyol vízesést, a Szikla-forrást, az Istállós-kői ősember-barlangot, de megtekinthetjük az Erdészeti Múzeumot, láthatunk élő vadbemutatót, a Pisztrángtenyészet tavait, a Szabadtéri Erdei Múzeumot; és pihenhetünk a gyönyörű Nagy-tó és Felső-tó partján vagy a Gloriette tisztáson. A kirándulásunk útját halk csobogással a kristálytiszta vizű Szalajka patak kíséri végig. A völgyet sétálva, kerékpáron, de akár az erdei kisvasúttal utazva is felfedezhetjük, ami nagy segítség lehet kisgyermekes családok számára.

+1 Bokod – a vízen lebegő falu

Az Oroszlány mellett megbúvó kis falut viszonylag kevesen ismerik, de ha fényképet látunk a jellegzetes „vízen lebegő falucskáról” rögtön beugrik, hogy láttuk már ezt a helyet! Ha ellátogatunk Bokodra, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesebeli tájon vagy filmes díszletek közt sétálnánk. Ez a Komárom-Esztergom megyei, kétezres lélekszámú község tava az országban teljesen egyedülálló. Bár a tó keletkezése kevésbé romantikus, hiszen az Oroszlányi Erőmű hűtőtavaként létesítették még az 1960-as évek elején. Viszont az erőmű által termelt hulladék hőjének köszönhetően a tó vize télen sem fagy be, ezért kedvelt kirándulóhely, és a horgászok is szeretnek itt üldögélni. Ha megnézzük a tóról és a házikókról készült képeket, legszívesebben azonnal indulnánk, hogy végigsétáljunk a recsegő-ropogó stégeken. Különösen naplementekor és napfelkeltekor érdemes sétálni és fotózni a környéken.