5 babagondozási tipp, amit ne fogadj meg!

Az újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban hajlamos mindenki szakértőnek gondolni magát. Kéretlenül kapjuk a jó tanácsokat, mit, és hogyan kellene tennünk. Mi most eláruljuk, hogy mik azok a tippek, amiket inkább ne fogadj meg!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babagondozás
2015. április 13. Csontos Dóra

Az újszülöttekkel, csecsemőkkel kapcsolatban hajlamos mindenki szakértőnek gondolni magát. Kéretlenül kapjuk a jó tanácsokat, mit, és hogyan kellene tennünk. Mi most eláruljuk, hogy mik azok a tippek, amiket inkább ne fogadj meg!


Megszületett a kisbabád, jönnek sorban a látogatók és rengeteg tanáccsal látnak el a kicsi gondozásával kapcsolatban. A legfontosabb, hogy türelmesen hallgasd végig a rokonságot, barátokat, de csak azokat a javaslatokat fogadd meg, amiket te is helyesnek tartasz. Ne feledd, nincs átlagos csecsemő, teljesen egyedi az, ahogyan a te babád eszik, alszik, viselkedik, vagy éppen sír. És persze van néhány tipp, amit semmiképp se fogadj meg…

1. Rosszul altatsz. Ennél jóval többet kellene aludnia! Fektesd hasra/hátra!

Vannak, akik konkrét elképzeléssel rukkolnak majd neked elő, milyen pozícióban és mennyit kell aludnia a kisbabádnak. Valójában erre nincsenek “előírások”. Van, akinek álomszuszék a gyerkőce, és már pár napos korában átalussza az éjszakát, és van olyan baba, aki még féléves korában is többször felébred éjszaka szopizni.

Erre nincs tuti recept, mint ahogyan arra sem, hogyan aludjon a kicsi. Egyik az oldalán szeret inkább aludni, másik a hátán. Az alvó pozíciónál viszont arra tényleg figyelned kell eleinte, hogy minden oldalra fordítsa a fejét alvásnál, nehogy elfeküdje a kis buksiját. (A születés után még formálódik, “rendeződik” a koponya.)

2. Köldökcsonkkal tilos fürdetni! Ja, és ragaszd le!

Biztos lesz olyan nagyszülő, vagy idősebb rokon, aki azt javasolja majd, hogy ragaszd le a köldökcsonkot, és ne fürdesd a babád, míg a seb le nem esik! Ezeket a tanácsokat semmiképpen se fogadd meg! A csonkot leragasztani tilos, a seb és környékének napi többszöri, higiénikus ápolása elengedhetetlen. Fürdetni sem tiltott a kicsit, csupán arra kell ügyelnünk, hogy ne érje víz a köldök környékét. Ha leesik a csonk, és teljesen begyógyul a seb, akkor már lehet hasig érő vízben fürdetni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!