5 dolog, amit a déjà vu-ről tudni érdemes

Ez már megtörtént egyszer, átéltem. Ez a helyzet, ez a hely, ezek az emberek: mind megvoltak, pontosan ugyanígy. Nagyjából így lehet leírni a déja vu, vagy tudományosabb megnevezéssel a paramnézia jelenségét, ami az elménk működésének egyik legmisztikusabb megnyilvánulása, nem véletlenül foglalkoztatja évezredek óta a gondolkodókat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dejavu
2016. február 03. Vajda Boglárka

Ez már megtörtént egyszer, átéltem. Ez a helyzet, ez a hely, ezek az emberek: mind megvoltak, pontosan ugyanígy. Nagyjából így lehet leírni a déja vu, vagy tudományosabb megnevezéssel a paramnézia jelenségét, ami az elménk működésének egyik legmisztikusabb megnyilvánulása, nem véletlenül foglalkoztatja évezredek óta a gondolkodókat. 


A téma most éppen a Brit Lab csapatát ihlette meg, akik egy négyperces videóban foglalták össze, amit a déja vu-ről feltétlenül tudni kell. A videó alapján – egy kis kiegészítéssel – összeszedtük a leglényegesebb pontokat. 

Már az ókoriaknak is volt déja vu élményük
 
A déjà vu kifejezés Émile Boirac francia filozófustól, az eszperantó atyjától származik, aki 1876-ban megjelent könyvében írta le először. A szó francia eredetije arra utal, hogy a déja vu élmény a látásban jelentkezik, pedig ez az érzés más érzékleti modalitásokban, így hallásban, ízlelésben is bekövetkezhet. Persze a jelenségnek csak a neve új, a témával már az ókori görög gondolkozók is lelkesen foglalkoztak. Platón például azzal magyarázta, hogy minden tudás, ami valaha az emberiségé lesz és volt már eleve bennünk van, ebből következően pedig az idő csak illúzió, így nem meglepő, hogy rendszeresen élünk át déja vu-t.  
 
A többség átéli, csak kutatni nehéz
 
Amerikai tudósok vizsgálata szerint a déja vu 6-7 éves korban jelentkezik először, és leggyakrabban 15 és 25 éves kor között éljük át. Sokan. Úgy tűnik ugyanis, hogy az emberek minimum 60 százaléka tapasztalja meg a déja vu-t életében legalább egyszer, de mivel az egész élmény legfeljebb fél percig tart, és ritkán ismétlődik hat hónapnál gyakrabban, ráadásul elég kiszámíthatatlan spontán felbukkanása, vizsgálni sem nagyon lehet.