5 kérdés, 5 válasz az újszülöttről

Az újdonsült anyukák tele vannak kérdésekkel, szorongásokkal, különösen, ha az első gyerekükről van szó. Minden furcsa dolog, amit a babán tapasztalnak, aggodalommal tölti el őket. Íme, öt aggodalomra okot adó dolog, ami szinte minden csecsemőnél előfordul.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 18. Gyarmati Orsolya

Az újdonsült anyukák tele vannak kérdésekkel, szorongásokkal, különösen, ha az első gyerekükről van szó. Minden furcsa dolog, amit a babán tapasztalnak, aggodalommal tölti el őket. Íme, öt aggodalomra okot adó dolog, ami szinte minden csecsemőnél előfordul.


Normális, hogy csökken a súlya?

Igen, teljesen normális jelenségről van szó. Életének első öt napján minden csecsemő 5-10%-ot veszít a súlyából. A jelenség oka, hogy születéskor nagyon sok folyadékot veszít a baba, és ezt nem képes gyorsan pótolni, ugyanis az első etetések alkalmával alig néhány kiskanálnyi előtejet eszik, különösen, ha szoptatott babáról van szó. A tápszeres újszülöttek kicsit többet esznek, ezért ők nem is veszítenek annyi súlyt. A súlycsökkenés rendszerint az ötödik napig tart, és a 10-14 nap között a baba visszanyeri a születési súlyát.

A babának véres a szeme. Fertőzést kapott?

Ez fakadhat abból, hogy szülés közben a szemgolyó olyan traumát szenvedett, amely az erek megpattanásához vezetett. Nem érdemes aggódni, a véres szem nem utal semmiféle maradandó szemkárosodásra, és néhány napon belül eltűnik a pirosság. A szem kipirosodását okozhatja az is, hogy a csecsemők antibiotikumos szemcseppet kapnak a gonorrhoea- vagy chlamydia fertőzés megelőzésére. Régen ezek a fertőzések vakságot okoztak, de ezt ma már szemcseppel meg lehet előzni. Az is előfordul, hogy a baba szeme még duzzadt. Ez is normális jelenség, az anyaméh sötétje után hozzá kell szoknia a világossághoz. Az újszülött még erősen rövidlátó, és nem képes pontosan fókuszálni, mert az ehhez szükséges szemizmai még fejletlenek. Tehát nem kell kétségbeesni, ha a kicsi ijesztően kancsal.

Miért pattanásos a kisbabám arca?

Nem, ez még nem a kamaszkor! A szülők döbbenten veszik észre, hogy az újszülött arca tele van apró, fehér pattanásokkal. Főleg az orra körül, az állán, de a testen, végtagokon is előfordulhat. A jelenséget a tökéletlenül működő faggyúmirigyekben felgyülemlő faggyú okozza, és semmiféle kezelést nem igényel. Se kezelni, se kinyomni nem szabad, és egy-két héten belül magától is el fog tűnni. Az is előfordulhat, hogy a kis fehér gejzírek mellett szabályos randa pattanásai vannak a csöppségnek: duzzadt, szabálytalan alakú piros folt, a közepén fehér pöttyel. Ezzel sincs különösebb teendő: hagyjuk békén, és elmúlik magától