5 módszer hogy megakadályozzuk a gyermeki rendetlenkedést

Mit tehetünk, amikor a gyerekünk csapkod, kiabál, egyáltalán: rosszul viselkedik? Íme az öt legjobb stratégia.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. július 10. Gyarmati Orsolya

Mit tehetünk, amikor a gyerekünk csapkod, kiabál, egyáltalán: rosszul viselkedik? Íme az öt legjobb stratégia.


Kapcsolódjunk!

Maradjunk kapcsolatban a gyerekünkkel azáltal, hogy az ő álláspontját is igyekszünk szem előtt tartani annak érdekében, hogy motivált legyen önuralmat gyakorolni. Amint azt látjuk, hogy a gyerekünk kezd ideges lenni, öleljük meg, vagy nyugtassuk meg halk hangon.

Játsszunk!

A gyerekek a legtöbb érzelmüket játék közben fejezik ki. A kicsiknek rendszeresen kell játékokat dobálniuk, hogy kimutassák a bennük zajló lelki folyamatokat. Ha lehetőséget adunk nekik arra, hogy pl. babzsákokat, plüssöket hajigáljanak egy kosárba vagy labdázzanak odakint, erősebbnek és magabiztosabbnak érzik majd magukat.

Segítsünk nekik az érzelmeik kimutatásában!

Amikor a gyerekünk bizonytalan, dühös, szomorú és a játék sem segít, fontos tudnunk, hogy számít a segítségünkre. Ha figyelmen kívül hagyjuk a jelzéseit, akkor a benne dúló viharok hamarosan a felszínre törnek majd. Ahelyett, hogy megakadályozzuk ezt, segítsünk neki abban, hogy ki tudja mutatni és mondani, mi bántja. Ha együttérzést mutatunk, eléggé biztonságban érzi majd magát ahhoz, hogy elmondja mi történik benne.

Szabjunk határokat empátiával!

Természetesen a határok mindig fontosak, hiszen a mi felelősségünk, hogy irányítsuk a gyerekünket. Ám minden ember ellenáll a túlzott kontrollnak, így a gyerekek esetében a megoldás mindig megmutatni, hogy az ő szempontjaikat is igyekszünk figyelembe venni.

Tartsuk kordában saját érzelmeinket!

Ha mi magunk is elveszítjük a türelmünket feszült helyzetekben, az sosem vezet jóra. Ha azonban megtanuljuk lenyugatni magunkat, nagyban csökkentjük a közelgő vihar kitörési esélyeit.

Forrás: The Natural Parent