5 rossz szokás, ami miatt túlesszük magunkat – Kevesen jönnek rá, mi okozza a bajt

A túlevés alattomos dolog, sokszor észre sem vesszük, hogy valamiből többet falatoztunk, mint kellene, csak azok a fránya hurkák, meg a súlyos bűntudat figyelmeztet, hogy ohó, valami nincs rendben. Mutatjuk az 5 fő okot, ami miatt túleheted magad!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mozgás
2016. november 29. Családháló

Laptop/tévé és egy kis nasi

Az emberek valamiért szeretnek úgy leülni egy filmhez, egy tévéműsorhoz, hogy közben rágcsálnak valamit. Nézd csak meg a moziba igyekvőket: szinte mindenkinek a kezében ott van a pattogatott kukorica vagy az üdítő. Na, ez például túlevéshez vezet, mert valószínűleg nem azért eszed végig a Barátok közt legújabb részét, mert éhes vagy, hanem azért, mert csak. Pótcselekvés, rossz szokás.

Mit csinálj? Akkor egyél, ha valóban korog a gyomrod. Ne felejtkezz el arról, hogy egy izgalmas film akkor is jó élmény lesz, ha egészséges finomságokat eszel közben, mint amilyen például a gránátalma vagy az olajos magvak.

Tele az asztalod rágcsálnivalókkal

A Cornell Egyetem kutatói azt vizsgálták, többet nassol-e valaki akkor, ha egész nap karnyújtásnyira vannak tőle az édességek. Annyi csokoládét raktak tehát az irodai dolgozók asztalára, amennyinek kb. egy hónap alatt kellett volna elfogynia. Mondanunk sem kell, hogy a finomság a határidő letelte előtt eltűnt, hiszen az emberek sokkal többet ettek így, hogy fel sem kellett állniuk az édességért és egész nap kísértette őket. Mi a tanulság? Ha te is felhalmozol a munkahelyeden egy egész raktárnyi kaját, holtbiztos, hogy meg is eszed őket. Vagyis túleszed magad.

Mit csinálj? Figyelj rá, hogy az asztalodon inkább egészséges rágcsák legyenek, vagy tartsd egy polcon, jó messze magadtól a nasikat, így kisebb az esélye, hogy állandóan odasettenkedsz és belekóstolsz.

1

Egyszerre beszélsz és eszel

Nagyon könnyen belefeledkezhetsz egy remek beszélgetésbe egy még remekebb tányér étel felett, a nagy dumálás közepette azonban abszolút nem tudsz figyelni arra, mit és mennyit eszel. Lehet, hogy 15 perc alatt egy egész tányérnyi tésztát befaltál, és csak akkor veszed észre, amikor már az utolsó cseppeket nyalogatod ki.

Mit csinálj? Amikor leülsz enni és más is van veled, aki elvonhatja a figyelmed, akkor mérd fel, mennyire vagy éhes, majd készíts egy annak megfelelő méretű kupacot a tányérodon. Vagyis különíts el egy adag ételt; ha elfogyott, tarts szünetet és kérdezd meg magadtól, éhes vagy-e még, vagy már jóllaktál. Egy másik módszer: minden falat után rakd le a villádat, így újra és újra fel kell venned, vagyis tudatosul benned, hogy eszel.

via