5 tipp az érettségizőknek: ha ezeket megfogadjátok, jobb jegyet kaphattok

Hamarosan megkezdődnek az érettségik, és egyben elindul a harc az egyetemeken a legjobb helyekért. Hogyan tanuljunk, hogy a leghatékonyabbak legyünk? Segítünk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
diákok
2016. március 24. Csontos Dóra

Hamarosan megkezdődnek az érettségik, és egyben elindul a harc az egyetemeken a legjobb helyekért. Hogyan tanuljunk, hogy a leghatékonyabbak legyünk? Segítünk!


Az első és legfontosabb tanács, hogy tanuljatok. Viccet félretéve, ha ezeket a rövidke tanácsokat megfogadjátok, akkor sikeresen abszolválhatjátok majd a vizsgaidőszakot.

  1. A hatékony tanulás titka: nincs telefon, se tévé. Ha szükséges akkor szólhat a rádióban halkan egy kis zene, de jobb lenne ha ez se lenne, mert ez is elvonja a figyelmed. Készítsetek időbeosztást, közte rövid szünetekkel. Itt olvashattok a hatékony időbeosztásról bővebben.
  2. Ezt igyátok és rágcsáljátok tanulás közben: Köztudott, hogy az étcsokoládé növeli a koncentrációt munka vagy tanulás közben. Ha ehhez közben még zöld tea kortyolgatsz az szuper, mert nem oltja ki az étcsokoládé koncentrációra gyakorolt jótékony hatását, hanem még növeli is. Ezen felül fontos arra is figyelni, hogy a vizsgaidőszak alatt is rendszeresen táplálkozzatok, valamint ügyeljetek a zöldség-és gyümölcsfogyasztásra.
  3. Akik nem akarnak hamar felejteni: Számos diák leül magolni és addig fel sem áll az asztoltól, míg be nem seggelte az anyagot. Ezzel nem segítünk, mert az agyunk a rövidtávú emlékeink közé helyezi az ezt megtanultakat. Ha jobb hatást szeretnénk elérni, akkor próbáljuk megérteni az anyagot. A memóriánkat jobbá tehetjük olyan apró kis trükkökkel, hogy hallgatunk egy kis klasszikus-vagy meditációs zenét, illetve azzal, ha színezünk. Ennek jótékony hatásairól itt olvashattok.  
  4. Aludjatok, aztán tanuljatok: Sokan nem gondolnák, de nagyon fontos figyelnünk a testünk jelzéseire. Az agyunknak szüksége van a pihenésre, ezért fontos, hogy eleget aludjunk. A diákok többsége éjjeli bagolyként görnyed a könyvei felett, és önti magába a kávét. Na, ezt ideje elfelejtenetek. Inkább feküdjetek le hamar, és ébredjetek korán.
  5. Kézzel jegyzeteljetek: Tudjuk, a „modern világban” tök ciki, ha valaki nem laptopon vagy tableton gépel, de higgyétek el, nincs is jobb annál, ha valaki kézzel jegyzetel, vagy úgy írja a tételeit. Hogy miért? Mert így rögzül legjobban a tananyag.

(via)