5 trükk hiszti ellen

Kisgyermeked van? Akkor neked is kijutott már a hisztiből. Ezek a technikák segíthetnek véget vetni a nyafogásnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. október 15. Vajda Boglárka

Kisgyermeked van? Akkor neked is kijutott már a hisztiből. Ezek a technikák segíthetnek véget vetni a nyafogásnak.


 
A boltban vagy. Menned kell, de az egyébként békés kislányod nem akar. Persze nyilván nagy kísértés egy 2 évesnek a játékboltban lenni, amikor az a cél, hogy másnak vegyél születésnapi ajándékot. Már most úgy tűnik, rossz ötlet volt ezt a reggeli ügyintézés végére hagyni, hiszen vészesen közeleg az alvásidő.
 
A végeredmény: egy fáradt, mérges gyerek, aki nem hallgat rád. A karjait elengedi, a teste közelít a föld felé és már sikítja is: nem, nem, nem, nem akarom!
 
Alapjában véve kisgyereket nevelni nagyon jó dolog, látod, hogyan fejlődik, hogyan alakul ki az önérzete. Ez azonban magába foglalja azt is, hogy felfedezi, van saját akarata is. És ha van olyan, amit akar, olyan is lesz, amit viszont nem. A jó hír: ez az ellenállás nemcsak természetes, de egészséges is (erősíti az önbizalmát, megtanulja a függetlenséget, rájön, ki ő valójában).
 
Még jobb hír: vannak trükkök, amik irányt mutatnak neki, és az együttműködő hozzáállás felé tereli. Összegyűjtöttük az 5 leginkább frusztráló helyzetet, amit kisgyermekes szülőként valószínűleg te is átéltél már.
 
Nem engedi, hogy beültesd a gyerekülésbe
 
Szállj vele szembe?
 
Mindenképp. A gyerekülés használata kötelező, élet és halál kérdése lehet. Ameddig csak lehet, öt pontos gyerekülésben legyen a gyermeked utazás közben.
Ezt próbáld ki
Próbálj meg játékot csinálni azokból a dolgokból, ami kötelező. Ha több gyermeked van, csináljatok versenyt: ki ül be először a gyerekülésbe? Egy buta dal, egy vicces arckifejezés is segíthet. Miközben becsatolod a kisgyermekedet, énekelj neki vagy nevettesd meg, így elfelejti, mit csinálsz vele közben. Aztán adj gyorsan egy játékot is a kezébe, amit az autóba készítettél be.
 
Ami még beválhat
 
Vesztegesd meg őket. Egy kis egészséges nasi (amit szeret) a kivételes helyzetben beválhat.
 
Nem ad puszit a rokonnak
 
Szállj vele szembe?
 
A szakértők nem javasolják, hogy arra kényszerítsd a gyereket, hogy megpuszilja azt, akit nem akar. Ez visszafelé sülhet el, valószínűbb, hogy legközelebb még kevésbé fog örülni az adott rokonnak, sőt, inkább jelenetet rendez. Különben is, kinek hiányzik egy olyan ölelés, ami nem őszintén jön?
 
Ezt próbáld ki
 
Készítsd fel őt a rokon érkezésére. Mondd el neki, hogy ha megjön, köszönjön neki jó hangosan. Mielőtt ajtót nyitsz, mondd ezt a gyermekednek: “a rokon nagyon szereti az ölelést is, de ha csak rámosolyogsz, attól is nagyon boldog lesz.”
 
Ami még beválhat
 
Puszit várnak a gyermekedtől? Mondd ezt: “ő nem szokott puszit adni, én viszont annál inkább!” – és te puszild meg a rokont. Hátha a gyermeked is kedvet kap látva a te üdvözlésedet.
 
Nem eszi meg a zöldségeket
 
Szállj vele szembe?
 
Nem feltétlenül. A kisgyerekek bizonyos időszakokban válogatósak. Ez egy fokig rendben is van, az ésszerűség határain belül. Ne pánikolj, ha bojkottálja a zöldségeket. Ha lehetőséget adsz neki arra, hogy válasszon az élelmiszerek közül, idővel helyreáll az egyensúly. De ez persze nem azt jelenti, hogy mellőzd a zöldségeket. Próbálkozni folyamatosan érdemes.
 
 
Ezt próbáld ki
 
A legtöbb zöldségnek erősebb az íze, ha meg van főzve, sok gyerek szívesebben eszi őket nyersen vagy enyhén párolva. Vágd gyufaszál vékonyságúra a sárgarépát, a zellert, szedd a brokkolit rózsáira, tálald őket joghurttal vagy salátaöntettel.
 
Ami még beválhat
 
Adj gyümölcsöt. A vitaminokra szükség van, hogy teljes legyen a kisgyermeked étrendje, adj neki sokféle gyümölcsöt, különösen A-vitaminban (sárgadinnye, sárgabarack, mangó) és C-vitaminban (narancs, eper, kivi) gazdag gyümölcsöket. A multivitamint is kipróbálhatod, erről kérd ki orvosod tanácsát.