50 éve segít a Cseppkő Gyermekotthon

"Legnagyobb eredményünk a családias élettér kialakítása. A fakanáltól a bútorokig és az internetig minden feltételt magunk teremtettünk meg."

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. augusztus 28. Paulik András

A Cseppkő Gyermekotthon működésének fő célja a testi, értelmi és érzelmi biztonság megteremtése. Az intézmény jelenleg 142 gyermeknek nyújt teljes körű ellátást. A biztonságos élettér kialakítása és a tanulmányok támogatása mellett a gyerekek színházba, állatkertbe és strandokra járnak, továbbá a Fradi-Chelsea meccsen is részt vehettek – a Rádió Orient műsorában Herczeg Krisztián igazgató mutatta be a nevelőotthon mindennapjait.


Az idén fennállása 50. évfordulóját ünneplő Cseppkő Gyermekotthon történetében a névváltoztatás mellett az 1997-es gyermekvédelmi törvény jelentett jelentős mérföldkövet. Ekkor tűntek el a nagy terek, kialakultak a barátságos hangulatú családi házak. A Rádió Orient műsorában Herczeg Krisztián elmondta, a nevelőotthon jelenleg 142 gyermeknek nyújt teljes körű ellátást. A tízfős csoportokat gondozó szakellátói létszám 60-65 fő körül alakul. Az igazgató hozzátette, emellett sok segítséget kapnak az önkéntesektől, az egyetemi és főiskolai hallgatóktól, valamint az iskolai közösségi szolgálattól.

A Cseppkő Gyermekotthon ellátásának fő célja a testi, értelmi és érzelmi biztonság megteremtése. A szabadidő tartalmas eltöltése mellett a tanulmányokra és a tehetséggondozásra is komoly hangsúlyt fektetnek. „A tehetségek felismerése, a gyermekek megértése, valamint kibontakoztatása a fő feladatunk. A biztonsági szükségletek mellett alkotási vágyukat, motivációjukat és kíváncsiságukat erősítjük” – Herczeg a tehetséggondozás terén jelentős segítségként a Zoltán Erika Táncstúdiót, a Marczibányi Téri Művelődési Központot, a Madách Színházat és LL Juniort emelte ki. A támogatásnak köszönhetően számos gyermek indult el a prózai és a drámai tevékenység útján.

Az elmúlt 50 évben a gyermekotthon számos sikert könyvelhetett el, azonban az igazgató szerényen rámutatott, még rengeteg feladat áll előttük. „Legnagyobb eredményünk a családias élettér kialakítása. A fakanáltól a bútorokig és az internetig minden feltételt magunk teremtettünk meg. Emellett igyekeztünk előtérbe hozni a környezettudatosságot: 2 pályázat révén környezettudatos eszközöket alakítottunk ki” – az igazgató a Gyógyfürdő Zrt-vel, a fővárosi strandokkal és fociklubokkal, továbbá az állatkerttel való szoros együttműködést emelte ki. „Gyermekeink ingyen járnak a Dagályra, a Palatinusra, a Rómaira, illetve az MTK és az FTC focimeccseire. A közelmúltban a Fradi stadionavatóján is részt vehettünk.”