7 embert próbáló anyai szituáció

Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz - hallom aktuális lélekápolóimtól, amikor nincs rózsás kedvem, és igyekszem ezt a mondatot nem magamra venni, mert tudom, nem kioktatásból mondják, hanem szimplán realisták.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 14. Gyarmati Orsolya

Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz – hallom aktuális lélekápolóimtól, amikor nincs rózsás kedvem, és igyekszem ezt a mondatot nem magamra venni, mert tudom, nem kioktatásból mondják, hanem szimplán realisták.


Az anyaság átformál, különösen a nehéz pillanatokban. Ezt az egész gyerekvállalósdit-nevelősdit többnyire valamilyen elementáris erőhöz szoktam hasonlítani, ha éppen kérdezik, mi minden változott bennem azóta, hogy van egy kisfiú, akinek a papírjain ott virítok az “anyja neve” rubrikánál. Az anyaság a lelki szemeim előtt olyasvalami, mint egy nagy (kék) IFA, ahogy átjárja, olykor ledózerolja a mindennapjaimat, alapvető jellemvonásokat ír át, segít legyőzni régi rossz szokásaimat, szorongást old és nyilván generál is. És hogy mik a legnehezebb pillanatok? Mindenkinek más válasza van erre, de vannak mérföldkövek, amik szinte mindannyiunknál előkerülnek ilyen-olyan variációban.

Neked mi lenne a nehézségi-embert próbálós listádon, ha nem ezek? 

Az anyaság…

…megtanítja egy életre, milyen tehetetlennek, alázatosnak lenni 

Például, amikor megtudod, hogy babát vársz, és a sok vérzés miatt már az elején közlik, végig feküdnöd kell a terhesség alatt. Se ki, se be, se munka, se örömteli, aktív készülődés, csak maradsz a fenekeden. Akkor elgondolkodsz, hogy mit vétettél, amiért ezt szabta ki rád a sors. Hasonló érzés, ha kiderül, szigorú diétát kell tartanod, patikamérlegen porciózva 9 hónapon át azt, amit megennél.

…ízelítőt ad a fizikai fájdalomból 

szülés piszkosul fájhat, kiabálsz, repedsz, vágnak, varrnak. Ott és akkor szentül hiszed egy pár másodpercre, hogy ennél jobban semmi nem tud fájni, hogy neked nem megy, hogy ebbe ott fogsz belepusztulni akár. Hogy ennél még egy kazánfűtőnek is könnyebb lehet a dolga.