7 veszedelmes játék, amitől függő lehetsz

Tetris, Super Mario, Tamagocsi, Angry Birds, Candy Crush... és most itt a nyakunkon az újabb őrület a Pokémon Go. Hogy mi a titkuk ezeknek a játékoknak? Pontosan senki nem tudja, mindegyik más miatt hatalmas "találmány", no és persze hatalmas biznisz. Íme egy válogatás a legnagyobb őrületek közül.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. július 16. Gyarmati Orsolya

Tetris, Super Mario, Tamagocsi, Angry Birds, Candy Crush… és most itt a nyakunkon az újabb őrület a Pokémon Go. Hogy mi a titkuk ezeknek a játékoknak? Pontosan senki nem tudja, mindegyik más miatt hatalmas “találmány”, no és persze hatalmas biznisz. Íme egy válogatás a legnagyobb őrületek közül.


1. Tetris

Vannak dolgok, amit a hidegháborúnak köszönhetünk, többek között ilyen a Tetris is. Ez az ügyességi és logikai videojáték a ’80-as években a Szovjetunióból szabadult a világra, majd – ahogy az sokszor előfordul – az USA-ban tették igazán népszerűvé. A legnagyobb sikert az 1989-ben kiadott Game Boy verzió hozta meg a Tetrisnek, amellyel a játék a „Minden idők 100 legjobb videojátéka” című lista első helyét is megjárta. A Tetris máig nagyszerű unaloműző, órákig a semmi dobozunkban tartózkodhatunk vele, hisz semmi mást nem kell tennünk, mint a lefelé zuhanó 4 elemből álló alakzatokat (tetrominókat) irányítgatnunk, forgatgatnunk, egymáshoz illesztgetnünk. Teljesen le tudja kapcsolni az agyat a napi problémákról, iskolai gondokról. Ebben anno nagy segítségére volt a játékhoz társuló rémes és addiktív elektronikus zenei aláfestés is.

2. Super Mario

Ha azt mondanám neked, hogy fektesd a pénzed egy videojátékba, ahol egy alacsony, kövérkés, olasz-amerikai vízszerelő fog ugrálni le-föl bozontos fejjel, fekete bajusszal kék farmer gatyóban, sapiban és piros pulcsiban, mit lépnél? És ha azt mondanám, mindezt Gomba Királyságban teszi? Valószínűleg elhajtanál melegebb éghajlatra. Pedig gyakorlatilag ennyi minden idők legnépszerűbb ugrálós-mászkálós játékának a zanzásított összefoglalója. A Nintendo kabalájává vált Mariót szintén a ’80-as években alkották meg, sikerét jelzi, hogy az összes olyan játékot, melynek ő a szereplője, több mint 210 millió példányban adták el a világon. A Mario franchise ezzel máig is a legkeresettebb videojáték-franchise.