800 millió forinttal emeli a kormány a gyermekek étkeztetését

Az ingyenes iskolai szünidőre kiterjesztett étel biztosítására idén már 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre – tudta meg a Magyar Idők.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 21. Csontos Dóra

Az ingyenes iskolai szünidőre kiterjesztett étel biztosítására idén már 5,3 milliárd forint áll rendelkezésre – tudta meg a Magyar Idők.


Czibere Károly, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár elmondta, hogy a tavaly nyári, rászorulóknak biztosított ingyenes menza utáni tapasztalatok sarkallták arra a tárcát, hogy folytassák ezt a fontos programot.

Mivel az államtitkár álláspontjával az önkormányzatok is egyetértetettek, de az ehhez szükséges napi 440 forintos költséget alacsonynak tartották, ezért ötödével megemelték a támogatást. „A cél nem pusztán az, hogy ezek a rászoruló gyermekek ingyen egyenek, hanem az is, hogy minőségében megfelelő ebédhez jussanak. Annak érdekében pedig, hogy ne silány, kevésbé jó minőségű ételt kapjanak a gyermekek, a kormány úgy döntött: 570 forintra emeli a napi költséget. Így a tavalyi 3 milliárd helyetti 4,5 milliárd forintot további nyolcszáz millió forinttal emeltük meg, így már 5,3 milliárd forint az állami finanszírozási keret” – közölte Czibere Károly.

Az államtitkár elismerte, hogy ez a támogatás szükséges, és hogy a kormány célja az lett volna, hogy száz százalékban támogassák az önkormányzatokat, erre sajnos azonban most nem volt lehetőség. Czibere hozzátette, hogy az előzetes számítások alapján a jövő évben az állam tudja majd teljes mértékben támogatni a rászorulókat.

Ezen a héten kezdődik az első olyan iskolai szünet, amikor a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek naponta egyszer ingyen kapnak meleg ételt.

(via)