A 10 legjobb trükk, hogy a gyerek megszeresse a zöldségeket

Miközben a szülő igyekszik minél több zöldséget adni, a gyerek ellenállása egyre csak nő mindennel szemben, ami szemmel láthatóan zöldség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 22. Gyarmati Orsolya
Miközben a szülő igyekszik minél több zöldséget adni, a gyerek ellenállása egyre csak nő mindennel szemben, ami szemmel láthatóan zöldség.


Milyen trükkökkel lehetne ezen változtatni? Összegyűjtöttünk néhány ötletet:

1. Már a várandósság és a szoptatás alatt is fogyassz bőségesen zöldségeket. Így a gyerek már magzati korban, aztán az anyatej közvetítésével megismerkedik az aromájukkal, és emiatt csökken az elutasítás esélye.

2. Járj elől jó példával. Így a gyerek is hamar észreveszi a zöldségek iránti olthatatlan rajongásodat. Ez a javaslat jó esetben apára is vonatkozik. Elég rosszul jön ki, ha kipiszkálja az ételből a fehérrépát, vagy leszédül a székről, ha brokkolit és cukkinit pillant meg a tányérján, sőt, még ki is fejti, mi a baj ezekkel a zöldségekkel…

3. Gyűjtsetek zöldséges élményeket! Járjatok a gyerekkel együtt piacra, zöldségeshez. Tanulmányozzátok a kínálatot, engedd, hogy kézbe vegye, megszagolja. Ha csak tehetitek, nézzétek meg a konyhakertet, mikor, mi nő benne. Ha bejárható közelségben van zöldségtermesztő gazda, látogassatok el hozzá körülnézni. Budapestieknek legjobb ajánlat a közösségi kertek meglátogatása és művelése, vagy egy-egy jól működő biokert becserkészése.

4. Beszélgessetek róla, mesélj neki arról, mit “tudnak” az egyes zöldségek. Ezeket a meséket az életkorától függően faraghatod viccesebbre vagy komolyabbra.

5. Közelíts a zöldségekhez kreatívan! Ne állj meg az esetleg unalmas, nem túl jó emlékeket ébresztő főzelékeknél, hanem kísérletezz bátran, keress új utakat, próbálkozz újfajta fűszerezéssel. ÖTLETEKET a HelloBaby receptjei között és ITT, Szatmári Feri blogján is jócskán találhatsz. Nézd csak meg a kínálatot, milyen ínycsiklandó és izgalmas!