A baba első lépései: erre kell odafigyelni

Az "átlagos" gyerek egyéves kora körül teszi meg első lépéseit. Nem biztos, hogy lassú fejlődésű az a kicsi, aki még nem tart itt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 26. Gyarmati Orsolya

Az “átlagos” gyerek egyéves kora körül teszi meg első lépéseit. Nem biztos, hogy lassú fejlődésű az a kicsi, aki még nem tart itt.


Az egyéves korban esedékes ortopédiai vizsgálat és a gyerekorvos megnyugtathat, vagy szükség esetén mozgásterápiát, fejlesztést javasolhat. Pontos tájékoztatásához figyeld meg a gyerek mozgását: kúszik, négykézláb jár, vagy gördül, fenekén ülve csúszik? Mozgása közben féloldalas? Ujjaival ügyesen összecsippent kis falatkákat? Az első lépéseket sokan lábujjhegyen teszik meg, és jó néhányan megtartják ezt a szokásukat még akkor is, amikor már jól járnak önállóan. Nem jelent gondot, ha a láb ízületei mozgékonyak, a kisgyerek mozgásfejlődése korának megfelelő. Játékosan lazítsd a lábfejét: vedd az öledbe, fogd meg egyik kezeddel a bokáját, másikkal pedig a lábujjait, és körözz óvatosan körbe-körbe a lábfejével. Végezzétek együtt ezeket a mozdulatokat, majd próbálja egyedül is körbeforgatni lábfejét kifelé-befelé.