A belekben lakik-e a halál, avagy a méregtelenítés blöffje

A halál a belekben lakik – olvashatjuk egyre gyakrabban az ijesztő szlogent a neten feltűnő blogokban, cikkekben, hirdetésekben, amelyek, természetesen jó pénzért, mindjárt megoldást is kínálnak a problémára.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. február 22. Vajda Boglárka

A halál a belekben lakik – olvashatjuk egyre gyakrabban az ijesztő szlogent a neten feltűnő blogokban, cikkekben, hirdetésekben, amelyek, természetesen jó pénzért, mindjárt megoldást is kínálnak a problémára. De vajon van-e tudományos alapja a méregtelenítő diétának, és szükség van-e rendszeres vastagbéltisztításra ahhoz, hogy valaki megőrizze a bélrendszere egészségét?


 
A vastagbéltisztítás nem a mai kor találmánya, egészen az ókori egyiptomiakig és görögökig nyúlik vissza.
Az Egyesült Államokban az 1920–30-as években népszerű volt, ám mivel a kezelés mögött álló elméleteket egyre inkább megkérdőjelezték, fokozatosan kiment a divatból. Az elmúlt évtizedben azonban újra megnőtt a népszerűsége az úgynevezett kolon-hidroterápiának, azaz a vastagbél átmosásának és más „méregtelenítő” módszereknek. Az ilyen eljárások szükségességét azonban – a sok vizsgálat ellenére – a tudomány a mai napig nem igazolta. 
 
Miért kellene tisztítani a belet?
A méregtelenítés és a béltisztítás mellett kardoskodók a következő érveket szokták felhozni indokul. A normál életben rengeteg olyan anyag kerül a szervezetünkbe, amelyek káros hatással vannak egészségünkre, megterhelik a májat, a vesét, a bélrendszert, és hosszú távon komoly problémákat okozhatnak. 
 
A nyilvánvaló mérgeken túl, mint az alkohol és a nikotin, ilyenek lehetnek a mesterséges élelmiszer-adalékok, ízfokozók, tartósítószerek is, tehát az egyszerű mindennapos táplálkozás során rengeteget veszünk magunkhoz a szervezetet terhelő anyagokból. 
 
Sokan visszahozzák azokat a már az ókorban is hangoztatott érveket, amelyek szerint a belekben rothadó, meg nem emésztett hús- és egyéb ételmaradványok mérgek. E mérgek a vérkeringésbe visszakerülve károsíthatják többek között az agyat és az idegrendszert.