A béranyaipar áldozata: a kislány, akit a pedofilnak szültek

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
béranya
2014. augusztus 09. Gyarmati Orsolya

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását.


Korábban írtunk már arról, hogy a világ különböző részein virágzik a béranyaság iparága, bár helyenként eltérő okokból. Indiában és Thaiföldön a nők leginkább azért hordják ki és szülik meg más – jellemzően tehetős, külföldi – emberek gyerekeit, hogy a befolyó pénzből megalapozhassák saját és esetleg már meglévő gyerekeik jövőjét. Kínában is létezik ez a folyamat, ugyanakkor ennek az ellenkezője is: a leggazdagabb kínai családok amerikai béranyákat fizetnek meg, hogy az így automatikusan USA állampolgárként születő gyerek segítségével később ők is zöld kártyához juthassanak.

Egy a közös ezekben az esetekben: általában valamiféle jogi szürkezónában mozognak, Indiában és Thaiföldön hivatalosan nem engedélyezett, de mégis megtűrt, Kínában a saját állampolgároknak elvileg tilos, ám a külföldiek részére megszült gyerekek fölött szemet hunynak.

Évek óta egyre nagyobb a nyomás abba az irányba, hogy valahogyan rendezni kéne a béranyaság intézményének szabályozását. A legújabb, nagy port kavart eset pedig vélhetően egy újabb lökés lesz ebbe az irányba, erre utal legalábbis, hogy Thaiföldön a héten drasztikusan szigorították a béranyaság feltételeit – gyakorlatilag kizárva az eddig jellemző béranya-turizmust. Mostantól nem szülhet senki pénzért, nem szülhet senki olyannak, aki nem vér szerinti rokona, és az örökbefogadó szülők is kizárólag a thai törvények szerint elismert házaspárok lehetnek, vagyis az egynemű párok, egyedülállók számára bezárult egy ajtó.

Persze máris adódik az aggály: ahogy igény van (márpedig van) és kínálat van (márpedig van), ott a tisztán tiltó szabályozással valószínűleg csak méginkább a zavarosban halászók malmára hajtják a vizet.

Az aktuális sztorinak már az első hulláma elég nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, egy ausztrál házaspár a saját ivarsejtjeikből született ikerpárnak csak a felét, egy kislányt vitt haza, a down-szindrómás ikertestvér kisfiút viszont otthagyta Thaiföldön, a béranyánál.

A történet azonban akkor lett igazán cifra, amikor kiderült: az érintett ausztrál házaspár férfitagja kétszer is ült már börtönben gyermeklányok molesztálása miatt.

Először csak annyit lehetett tudni a történetről, amit a 21 éves, kétgyerekes thai béranya, Pattaramon Chanbua közzétett, aki a nála maradt, downos kisfiú neveléséhez szükséges források előteremtésére közösségi finanszírozási kampányt hirdetett. A kezdeményezés egyébként őrületes eredménnyel járt, összesen több, mint 200 ezer dollárt (kb. 45 milió forintot) adakoztak az emberek a kis Gammy – így hivják az ikerpár fiútagját – jövőjének biztosítására.