A brit modell lehet a hazai kórházi szülés protokolljának alapja

A Nagy-Britanniában régóta  jól működő protokoll bevezetésének van a legnagyobb esélye Magyarországon a kórházi „természetes szülés” kapcsán – értesült a Családháló szakmai körökből. Úgy tudjuk, az egyeztetések folyamatosak és hamarosan komoly lépések következhetnek. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
brit modell
2015. április 30. Gyarmati Orsolya

A Nagy-Britanniában régóta  jól működő protokoll bevezetésének van a legnagyobb esélye Magyarországon a kórházi „természetes szülés” kapcsán – értesült a Családháló szakmai körökből. Úgy tudjuk, az egyeztetések folyamatosak és hamarosan komoly lépések következhetnek.


Információink szerint a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium környékén folynak az egyeztetések a kérdésben, s úgy tűnik, a hazai szabályozás a brit modellt követné.

Milyen a brit modell?

Az Egyesült Királyságban általában szülésznő végzi a szülés „levezetését” és az orvos csak indokolt esetben végez beavatkozásokat. Ebben a rendszerben a szülésznő és az orvos tulajdonképpen teljesen kiegészítve egymást munkálkodik. Itt alapvető szemlélet, hogy a várandós nőt nem betegként kezelik.

Az Egyesült Királyságban jelenleg az a – korábbinál jóval megengedőbb – National Institute for Health által előírt protokoll, hogy a nőket arra biztatják: ha szülésük várhatóan az alacsony kockázatú kategóriába esik, szüljenek otthon vagy születésházakban. Ennek a hozzáállásnak hatalmas előnye, hogy az szülés valóban a nőről, az ő döntéseinek, kéréseinek figyelembe vételéről és az anya-baba megbonthatatlan egységének maximális tiszteletben tartásáról szól. Az orvosi beavatkozások aránya minimális, sőt, ha nincs rá szükség, orvos jelen sincs a szülésnél, hiszen a rendkívül magasan képzett szülésznők mindent megadnak az anyának és a babának, amire szükségük van.

A tervek szerint ugyan Magyarországon (egyelőre) még nem ez lesz a jellemző, de az biztos, hogy a most elindult egyeztetések a brit modellt veszik alapul, csak épp kórházi kereteken belül. Ez az Egyesült Királyságban jelenleg a következőket jelenti:

– A kórházba érkező kismama (miután megállapították, hogy nincs ok aggodalomra és a szülés várhatóan komplikációk nélkül fog lezajlani), külön szobát kap, ahol kizárólag a szülésznő tartózkodik, valamint a kismamát elkísérő hozzátartozó(k). A szülésen jelen lévő szakemberek és segítők nem vezetik, hanem kísérik a folyamatot, megteremtve a lehető legnyugodtabb és legtámogatóbb környezetet. Az anya minden egyes mozzanatról tud, döntéseit figyelembe veszik, kéréseit (amennyire lehetséges), teljesítik és semmi nem történik a tudta és beleegyezése nélkül.

– A segítők és szülést kísérők törekednek rá, hogy az anya irányítson és aktív legyen az egész szülés alatt. Természetesen itt is lehetőség van fájdalomcsillapításra, de csak akkor, ha az anya kifejezetten ezt kéri.

– Ha probléma adódik, akkor az anya pillanatokon belül megkaphatja a szükségesnek ítélt orvosi segítséget.

– A baba megszületése után az anyát egy pillanatra sem választják el az újszülöttől.

– Ha minden rendben van, akkor az anya azonnal hazamehet a babával, amint úgy érzi, készen áll erre. (Akár két órával a szülés után is.)

Hogy a brit modellből végül mennyi kerül át az egyeztetések után a magyar szülést szabályozó rendszerbe, arról egyelőre nincs információnk. Mindenesetre a Családháló szívből reméli, hogy végre hazánkban is elérkezett az idő, amikor a nők úgy és ott szülhetnek, ahol és ahogyan szeretnének: háborítatlanul, természetesen, nyugodtan, a szülés csodájához méltóan.

Sokat írtunk már az ambuláns szülésről, az otthonszülésről, a természetes szülésről, tavaly ősszel pedig konferenciát rendeztünk egy ún. referenciaintézmény létrehozásának szükségességéről, ahol a szülések a lehető legháborítatlanabbul történhetnének. Reményeink szerint a brit modell bevezetése nagy előrelépést jelent abban, hogy minél többen (egészségügyi dolgozók, döntéshozók, nők és férfiak, anyák és apák) megértsék és elfogadják: a szülés természetes dolog, a nőknek pedig joga van úgy szülni, ahogy nekik jó.