A bürokrácia okozta a tragédiát?

Feldolgozhatatlan és megdöbbentő, ami történt, hiszen normális elme nem gondol arra, hogy felnőtt emberek végignézik egy kisgyermek halálát. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint elsősorban erre vezethető vissza, hogy május 12-én alultápláltság miatt meghalt egy másfél éves gyöngyösi kislány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bürokrácia
2016. május 26. Gyarmati Orsolya

Feldolgozhatatlan és megdöbbentő, ami történt, hiszen normális elme nem gondol arra, hogy felnőtt emberek végignézik egy kisgyermek halálát. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint elsősorban erre vezethető vissza, hogy május 12-én alultápláltság miatt meghalt egy másfél éves gyöngyösi kislány.


Nem omlott össze és nincs csődben a gyermekjóléti rendszer – erről is beszélt a Heves megyei kormánymegbízott annak kapcsán, hogy május 12-én alultápláltság miatt meghalt egy másfél éves gyöngyösi kislány. Kiderült azonban, hogy a gyermekjóléti szolgálat „nem a megfelelő jelzést küldte a gyámhivatalnak”, ugyanis a gyermekek családból való kiemelésére senki nem tett javaslatot. Az ügyben indult vizsgálat is megállapította, hogy a családdal kapcsolatot tartó orvos sokáig azt állította, a gyerekekkel minden rendben van.

eldolgozhatatlan és megdöbbentő, ami történt, hiszen normális elme nem gondol arra, hogy felnőtt emberek végignézik egy kisgyermek halálát. Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott szerint elsősorban erre vezethető vissza, hogy május 12-én alultápláltság miatt meghalt egy másfél éves gyöngyösi kislány. A kormánymegbízott mindezt azon a szerdai, Egerben tartott sajtótájékoztatón közölte, ahol többször is leszögezte: nem omlott össze és nincs csődben a gyermekjóléti rendszer. Pajtók megjegyezte: mindig lehet tökéletesíteni a rendszert, hiszen mindig találkozunk olyan viszonyokkal, amelyekkel korábban nem.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László korábban bejelentette, hogy a közvéleményt sokkoló eset miatt a gyermekvédelmi szabályok szigorítását kezdeményezi. Ennek részleteit tegnap ismertette Mentiszné Terék Irén, a kormányhivatal gyámügyi és igazságügyi főosztályának vezetője. Szeretnék elérni, hogy a gyámhatóság hatékonyabban léphessen fel, ha a gyermeket nevelő szülők megtagadják az együttműködést. Ha módosítási javaslatukat elfogadja a jogalkotó, akkor súlyos mulasztásnak számít már az is, ha a halálra éheztetett kislány szüleihez hasonlóan megtagadja az együttműködést az anya vagy az apa a védőnővel, aki így azonnal kérheti a hatóság segítségét, hogy bejusson a gyermekhez. Mentiszné hozzátette, hogy így előfordulhat, hogy hatósági kényszert alkalmaznak majd olyan helyzetben, ahol nincs nagyfokú veszélyeztetés, de – tette hozzá – a nagy valószínűség szerint megelőzhető lett volna így a két héttel ezelőtti tragédia.

Mentiszné a Heves Megyei Kormányhivatal rendkívüli vizsgálatának eredményeként, a hiányosságok között ismertette az ügyintézés elhúzódását, valamint azt, hogy a gyermekjólét „nem a megfelelő jelzést küldte a gyámhivatalnak”, ugyanis állítása szerint a gyermekek családból való kiemelésére senki nem tett javaslatot, ezért a gyámhivatal csupán a védelembe vételi eljárásokat folytatta le.