A család nem fogolytábor

"Züllés", "kiszáradás", "lenézés" - ezekkel a kemény szavakkal illette korunkat Ferenc pápa a három napja zajló és október 25-én végződő pápai szinóduson, vagyis püspöki gyűlésen. Ugyankkor "a család teszi élhetőbbé a világot" - vélekedik a Szentatya, amellyel hívők és nem hívők is egyetértenek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 08. Szaurella

“Züllés”, “kiszáradás”, “lenézés” – ezekkel a kemény szavakkal illette korunkat Ferenc pápa a három napja zajló és október 25-én végződő pápai szinóduson, vagyis püspöki gyűlésen. Ugyankkor “a család teszi élhetőbbé a világot” – vélekedik a Szentatya, amellyel hívők és nem hívők is egyetértenek.


Ferenc pápa szerint minden tudományos és technológiai fejlődés ellenére a mai társadalom eddig még nem volt képes javítani az emberi együttélés formáit. Az emberek hétköznapi életét figyelve “erős családi injekcióra” van szükség az érzelmekben “kiszáradt”, az adott szó betartását és a bizalmat egyre kevésbé ismerő világban – jelentette ki a pápa.

Háló szeretetből

A hívőkkel teli Szent Péter téren mondott beszédében Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a család az egyház számára felér egy alkotmánnyal. Megjegyezte, hogy ha az egyház úgy akar halászni, ahogyan egykor Szent Péter tette, akkor félre kell tennie régi halászhálóit, mivel ma már újabb hálókra van szükség. “Ma a családok képviselik az egyik legjelentősebb hálót az egyház missziója számára” – mondta Ferenc pápa.

A család nem fogolytábor

A szép hasonlatot folytatva megjegyezte, hogy a családi háló nem “foglyokat ejt”, ellenkezőleg megszabadítja az embereket és a mai társadalmat az elhagyatottságtól és a közönytől. Ferenc pápa – a szinódust vasárnap megnyitó misén mondott gondolatait ismételve – megjegyezte, a mai társadalomban sokan “a magány tengerébe fulladnak”. Szerkesztőségünk tagjai nap, mint nap találkoznak vagy hallanak nehéz sorsú egyedülállókkal, kispénzű elvált apákkal, kétségbeesett anyákkal. Nincs már más lehetőségünk, vélik egybehangzóan, mint erősen összekapaszkodni, és talpra állítani a még meglévő családi hálót. Ahogy tesszük itt mi, Veletek, minden nap a csaladhalo.hu-n.