A család nem probléma, hanem lehetőség és örömforrás

A népességcsökkenést belső erőforrásokra támaszkodva, a családok megerősítésével kell megállítani, és munkaalapú társadalmat kell létrehozni, amiben egyensúlyban van az egyén, a közösség és az állam felelőssége - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden Budapesten, egy szakmai fórumon.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 08. MTI

Balog Zoltán a Külügyi és Külgazdasági Intézetben rendezett Családok a középpontban – családpolitika lengyel és magyar szemmel című konferencián azt mondta, 2010 előtt a gyermekvállalás komoly szegénységi kockázat volt, ez azonban ma már nem így van, mivel Magyarország jelenleg a GDP négy százalékát költi évente családtámogatásra.

A miniszter bemutatta a magyar kormánynak az utóbbi években a családokért hozott intézkedéseit. Beszélt a gyed extráról, amit 2015-ben, a bevezetés évében 35 ezren vettek igénybe, a munkahelyvédelmi akciótervről, amit tavaly 40 ezer munkavállaló után igényeltek a munkáltatók, a kötelező óvoda bevezetéséről, az ingyenes óvodai étkezés kiterjesztéséről, amit már a gyerekek 75 százaléka igénybe tud venni, a bölcsődeépítési és -bővítési programról, valamint a családi otthonteremtési kedvezményről (csok), amiben 2015 óta már 27 ezer család részesült több mint 180 millió eurónak megfelelő értékben.

feet-1779064_1920

A család lehetőség és örömforrás

Balog Zoltán szólt arról is, hogy Magyarországon az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, emelkedik a termékenységi arányszám, és csökken a válások, valamint a terhességmegszakítások száma. A miniszter azt hangoztatta, a család nem probléma, hanem lehetőség és örömforrás, ezért választották le 2014-ben a szociális ügyeket – ami elsősorban a problémák kezelésével foglalkozik – a család- és ifjúságügytől.

Elzbieta Rafalska, a Lengyel Köztársaság család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős minisztere bemutatta a Lengyelországban 2015-ben bevezetett 500+ programot, amelynek lényege, hogy a családok a második gyermek megszületésétől gyermekenként havonta 500 zloty-t, azaz mintegy 35 ezer forintot kapnak a gyermek 18. születésnapjáig. Jelenleg 2,7 millió családban 3,7 millió gyereknek jár a juttatás, amelynek célja a születésszám növelése és a szegénység felszámolása a legfiatalabb korosztályban- tette hozzá.

Elmondta, hogy a program ellenzői attól tartottak, hogy a családok a pénzt felesleges dolgokra fogják költeni, de nem igazolódtak a félelmek, mert ruhára, oktatásra, egészségügyi kiadásokra fordították a támogatást. Az 500+ programon kívül jár még a családoknak családi pótlék, egyszeri születési támogatás, úgynevezett gólyapénz, a fogyatékkal élő gyermeket nevelőknek ápolási juttatások, valamint szülői támogatások azoknak, akik például munkanélküliek vagy egyetemisták voltak a gyermekvállalás előtt.

pregnancy-1742143_1280

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár a konferencián rendezett kerekasztal-beszélgetésen azt hangsúlyozta, a családpolitikában józan hangokra, egyenes beszédre van szükség. El kellene érni, hogy minden ország kialakíthassa a saját szabályait, családtámogatási rendszerét anélkül, hogy az Európai Unió beleszólna abba – tette hozzá.