„A családok jövője – A jövő családjai”

Ezzel a címmel tartanak ma délután konferenciát Brüsszelben magyar szervezők kezdeményezésére.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 30. Gyarmati Orsolya

Ezzel a címmel tartanak ma délután konferenciát Brüsszelben magyar szervezők kezdeményezésére.


Európa államainak többségére manapság jellemző a demográfiai tél. A tagállamokban demográfiai kihívások kézenfekvő megoldása lehet a jó családpolitika. A jó példákat szem előtt tartva a tagállamoknak célszerű lenne konzultálniuk.

Fontos, hogy a párkapcsolatok terén a házasságot külön is kiemeljük. Felmérések szerint a házasság a legtermékenyebb életkapcsolat a gyermekvállalás szempontjából, és a házasságban fordul elő a legkevesebb egészségügyi és pszichés probléma. Örömünkre szolgál, hogy – országunkban a többségi véleménnyel találkozva – Magyarország Alaptörvénye kiemelten védi a házasság intézményét.

Európai Uniós szinten a család intézménye ritkán kerül elő pozitív kontextusban. Annak ellenére, hogy a társadalom alapját jelentő egységről van szó, sokkal inkább – az egységet megbontva – külön egyénként kezelik tagjait, kiemelve egy-egy individuum jogait vagy éppen konfliktusait. Vissza kell térnünk a család egységként történő kezeléséhez az individuumot kevésbé előtérbe helyezve. A demográfiai gondokon olyan megközelítéssel lehetne igazán segíteni, hogy az intézkedések maguknak a családoknak a helyzetét javíthatják.

A ma délután 16 órakor Brüsszelben, az Európa Parlament épületében (JAN6Q1 terem) megrendezendő „A családok jövője – a jövő családjai” („Future of the Families -Families of the Future”) című konferenciánk ezen gondolat köré épül. A konferencia az Európai Parlament néppárti frakciójának magyar tagjai közül Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP alelnök asszony, Hölvényi György képviselő úr, illetve a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) közös szervezésében valósul meg.

A tagállamokban a családpolitika helyes megvalósulásában a civil szervezetek ott segíthetnek, hogy „terepismeretüket” felhasználva, az állami szférával szorosan együttműködve elősegítik a megfelelő intézkedések meghozatalát.

Szervezeteink célja, hogy a közhangulatot minél inkább családbaráttá formáljuk, minél szélesebb körűen terjesztve a családbarát szemléletmódot. Mindez elősegítheti olyan légkör megteremtését, ahol a családok örömmel vállalnak több gyermeket.