A digitális világ szülte betegség – avagy miért nő a beszédhibás gyerekek száma?

A felgyorsult rohanó világ miatt a szülőknek egyre kevesebb idejük jut a gyermekre. Az esti meseolvasások, a mozgás és a játék hiánya miatt pedig egyre több a beszédhibás gyerek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszédfejlődés
2016. március 21. Csontos Dóra

A felgyorsult rohanó világ miatt a szülőknek egyre kevesebb idejük jut a gyermekre. Az esti meseolvasások, a mozgás és a játék hiánya miatt pedig egyre több a beszédhibás gyerek.


A korai gyermekkorban észlelt problémákat azonban napi néhány perces játékos foglalkozással jó eséllyel még az iskolás kor előtt orvosolni lehet – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Krayné Pavalics Zsuzsanna, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XVIII. Kerületi Tagintézményének logopédusa.

Évről évre nő a logopédiai ellátásra szorulók száma, ami a fővárosi szakszolgálatnál tavaly elérte a 15 ezret. A tendencia a szakértő szerint számos, a mai rohanó világra jellemző okra vezethetők vissza. „A mostani generáció már egy olyan digitális világban nő fel, ahol évről évre változnak a kommunikációs szokások” – mondta, hozzátéve, sajnos már a szülők sem mutatnak jó példát. „Felgyorsult az élettempó, a rohanó világ pedig rányomja a bélyegét a családi beszélgetésekre” – emelte ki Karayné Pavalics Zsuzsanna. Nemcsak a beszélgetések, de a mozgás is kimarad a gyerekek életéből, amelynek következtében nem kap elég ingert a központi idegrendszer, ez pedig szintén az egyik oka lehet a beszédhiba kialakulásának.

A sokszor emlegetett meseolvasás itt is sokat segíthet, persze ehhez a szülőknek időt és energiát kellene áldozniuk. „A népmeséknek köszönhetően kialakulhat a gyermekek teljes fantáziavilága és képi kultúrája” – hívta fel a figyelmet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!