A diploma ára

Havi százezer forint fölött van egy költségtérítéses diák kiadása. A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának segítségével a Metropol számította ki, hogy a tandíjon túli költségekkel együtt mennyi egy diák havi kiadása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 09. bencze.aron

Havi százezer forint fölött van egy költségtérítéses diák kiadása. A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának segítségével a Metropol számította ki, hogy a tandíjon túli költségekkel együtt mennyi egy diák havi kiadása.


Közel 1900 középiskolás jelentkezett az idei év legnépszerűbb felsőoktatási szakjára, közülük első helyen több mint 600-an jelölték meg a közszolgálati egyetem igazgatásszervező szakját. Államilag finanszírozott képzési formában kis részük tudja csak a választott szakon megkezdeni tanulmányait,  azoknak, akik költségtérítéses keretek közt tanulnak, százezreket, akár milliókat is tandíjra kell költeniük évente.

A felvételizők száma alapján a legnépszerűbb szakok közt van az igazgatásszervező (NKE-KTK), a turizmus-vendéglátás (BGF-KVK), az általános orvos (SE-ÁOK) és a mérnök-informatikus (BME-VK). A turizmus-vendéglátás állami ösztöndíjas és költségtérítéses formában is bekerült a legjobbak közé, így ez az öt legnépszerűbb szak. A „legolcsóbb” a hat féléves igazgatásszervezői a maga 225 ezer forintos féléves tandíjával, annak viszont, aki orvos szeretne lenni, de állami ösztöndíjas helyhez nem jutott, 1 millió 20 ezer forintot kell fizetnie.

Havi százezer biztos kell

A Diákhitel Központ pénzügyi tájolójának segítségével a lap számította ki, hogy a tandíjon túli költségekkel együtt mennyi egy diák havi kiadása. Ebben a féléves ösztöndíj egyötöde is benne van. Amint az táblázatunkból kitűnik, az „olcsóbb” tanulmányokhoz is több mint 100 ezer forintra van szükség havonta a szorgalmi időszak alatt. A Diákhitel Kutatás 2012 eredményei szerint a megfelelő időszakra eső tandíjrészösszeg mellett átlagosan 7800 forint egyéb, tanulással kapcsolatos költsége – például utóvizsgadíja vagy  jegyzetvásárlási költsége – van egy diáknak. Élelmiszerre 26 ezer, ruhára 15 ezer forintot költ egy egyetemista, a szórakozás 6000 forintot visz el, akárcsak a mobiltelefon és az internet. Egyéb kiadásokra 3900 forintot kalkulál a rendszer.

A legtöbben dolgoznak

– Szerencsém van, mert a szüleim finanszírozni tudják a tanulmányaimat, de a legtöbb diáktársam helyzete más – mondta a kommunikáció szakos Olga, aki iskola mellett azért még dolgozik is. Évfolyamtársaira azonban inkább az jellemző, hogy diákhitellel vágnak bele az egyetemi évekbe. A nemzetközi tanulmányok szakon Alex hasonlót tapasztal: átlagos fizetésből élő szülők nem tudják támogatni gyermekeik tandíjfizetését, így évfolyamtársai is dolgoznak.

– Nekem nagy szerencsém, hogy édesapám külföldön dolgozik, és többet keres, így gördülékenyebben tudom fizetni a tandíjat, de gyorsétteremtől kezdve adminisztrációs munkáig én is dolgoztam már diákfizetésért. Felvettem volna diákhitelt is, de a szüleim azt mondták, ne kezdjem adóssággal az életemet – mondta.

– Kétszázezres félévi tandíjat még ki lehet szorítani a költségvetésből. Ez tulajdonképpen annyi, mint egy magánbölcsőde – vélekedik egy budapesti egyetem társadalomtudományi karán hallgató diák édesanyja. Hozzátette: milliós nagyságrendben ezt már ők sem tudnák megoldani, az egyetemek közt pedig nagy különbségek vannak a tandíj tekintetében.

A munka is kevés lehet

Akik a teljes képzési időt költségtérítéses képzésben töltik ki, azok egy részének a munka vagy a diákhitel jelenthet csak megoldást, ha a szülők nem tudják támogatni tanulmányaikat.

A jelenlegi diákhitel-konstrukcióban a tandíj teljes összege felvehető Diákhitel2 formájában, míg a szabadon felhasználható Diákhitel1 maximális havi összege 50 ezer forint. Ennél valamennyivel több ugyanakkor egy diák kiadása a kalkulációnk alapján –  ha szülei támogatják, netán lemond a ruházkodásról vagy a szórakozásról, akkor tudja finanszírozni kiadásait. Nem meglepő, hogy a költségtérítéses képzésben tanulók nagy része dolgozik: a HÖOK tavalyi felmérése szerint a magyar egyetemisták fele dolgozik tanulmányaival párhuzamosan.