A gyed extra sok kisgyermekes családnak segít

A gyed extrának köszönhetően tavaly több mint 29 ezren tudtak munkát vállalni gyermekgondozási ellátás mellett, több mint 17 ezren vehettek igénybe több gyermek után is ellátást és csaknem 500 szülő élt a hallgatói gyed adta lehetőséggel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 23. Paulik András

Ötvenezren részesültek a kisgyermekes családoknak jelentős segítséget nyújtó gyed extra kedvezményeiben tavaly. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára erről hétfőn Sümegen beszélt sajtótájékoztatón.


Novák Katalin elmondta, hogy a 2014. január 1-jével bevezetett gyed extra három pillérre épülve javít a kisgyermekes családok helyzetén: a gyed mellett is munkát vállalhat a kisgyermekes szülő a gyermek egyéves kora után, több gyermek után is igénybe vehető egyszerre az ellátás, és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók is részesülhetnek benne.

Ezekkel az intézkedésekkel az a kormány célja, hogy lebontsa az akadályokat a gyermekvállalás előtt, és minél kevesebb családnál jelentsenek akadályt a gyermekvállalásban a rosszabb anyagi helyzet – mondta az államtitkár.

Kifejtette: a gyed extrának köszönhetően tavaly több mint 29 ezren tudtak munkát vállalni gyermekgondozási ellátás mellett, több mint 17 ezren vehettek igénybe több gyermek után is ellátást és csaknem 500 szülő élt a hallgatói gyed adta lehetőséggel.

A kormány terveiről elmondta, a nyáron készülnek bevezetni a családi otthonteremtési kedvezményt, amely a lakásvásárlást és -bővítést segíti majd csaknem 12 ezer család számára évente. 2019-re a kétgyermekes családokban a gyermekek után járó adókedvezmény a kétszeresére nő majd – közölte Novák Katalin.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, a Fidesz-KDNP tapolcai időközi választásokon induló képviselőjelöltje azt hangsúlyozta, hogy a kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően a javuló népesedési folyamatok Veszprém megyében is jól látszanak. Ezt bizonyítja, hogy tavaly 83 gyermekkel több született a megyében, mint az azt megelőző évben – tette hozzá, jelezve: a házasságkötések száma is növekedést mutat, hiszen 2014-ben 11 százalékkal többen kötöttek házasságot, mint 2010-ben.

Elmondta: a megyében sokat vár a fiatal házasoknak nyújtott adókedvezményektől és a gyermekek után járó adókedvezmények bővítésétől, ezért együttműködnek a kormánnyal az óvodai és bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében. Fenyvesi Zoltán kiemelte, hogy a júliusban induló családi otthonteremtési kedvezmény nagy segítséget nyújt majd a fiatal pároknak. A családok “a magyar társadalom legfontosabb építőkövei” – hangoztatta a politikus.

Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében azért kell időközi választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.