A gyerekkori nehézségek felgyorsíthatják a felnőttkori öregedést

A gyerekkorban átélt traumák felgyorsíthatják a felnőttkori öregedést egy nagyszabású, hosszú távú kutatás szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. október 05. Csontos Dóra

A gyerekkorban átélt traumák felgyorsíthatják a felnőttkori öregedést egy nagyszabású, hosszú távú kutatás szerint.


A kutatást vezető Eli Puterman, a kanadai Brit Kolumbiai Egyetem fitnesz-, öregedési és stresszlaboratóriumának igazgatója szerint a gyerekkori stressz növelheti a kockázatát annak, hogy a kromoszómák végén található telomerek megrövidülnek, ez együtt járhat a felnőttkori betegségek és a korai halál rizikójának emelkedésével.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői hozzátették, ez nem vonja magával, hogy mindenkinek, aki gyerekkorában sok stresszt él át, rövidebb lesz a telomere, csak a kockázat növekedését.

A kutatók 4598 résztvevő – 50 év feletti férfiak és nők – nyálmintájának DNS-ét elemezték. A résztvevők 1992 és 2008 között kérdőíveket töltöttek ki az életük során akár gyerekként, akár felnőttként átélt traumákról, majd a tudósok összevetették az eredményeket a telomerek méretével.

A telomer védi a kromoszómát azoktól a károsodásoktól, amelyek a sejtöregedést és a korai halált idézik elő. Minden egyes nagy gyerekkori trauma 11 százalékkal növelte a telomer megrövidülésének kockázatát – állapították meg a kutatók. Figyelembe vették a sejtöregedést előidőző egyéb tényezőket – a dohányzást, az iskolázottságot, az anyagi helyzetet, a kort, a testsúlyt és a kórelőzményeket – is.

A gyerekkori trauma meghatározó egész életünkre?

A nagy traumák közé tartoztak az alkoholista vagy drogos szülő, a bántalmazás, az évismétlés és a család anyagi nehézségei. A kutatók úgy találták, hogy a lelki és szociális jellegű stressz erősebben befolyásolja a telomerrövidülést, mint a pénzügyi gondok.

Azt nem bizonyították, hogy a gyermekkori traumák okozzák a telomer rövidülését, csak azt vették észre, hogy kapcsolat van a kettő között. Korábbi tanulmányok a szív- és tüdőbetegségek, a diabétesz, az Alzheimer-kór és egyes ráktípusok kockázatával hozták összefüggésbe a telomer hosszúságát.

Más kutatások azt mutatták ki, hogy a stressz felgyorsíthatja az immunrendszer öregedését és a sejtműködés romlását idézheti elő – tették hozzá a tanulmány szerzői.