A gyereknap története

A gyermekek javára isznak Bácskában, lakodalmaznak Sárosban, regattáznak Budapesten, táncolnak az egész országban" — gúnyolódott a segélynyújtás módján a Huszadik Század című lap. Ennek ellenére a jótékonysági gyermeknap hagyománya fennmaradt, sőt, 1931-től egy időre Gyermek Hétté nőtte ki magát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 24. Gyarmati Orsolya

A gyermekek javára isznak Bácskában, lakodalmaznak Sárosban, regattáznak Budapesten, táncolnak az egész országban” — gúnyolódott a segélynyújtás módján a Huszadik Század című lap. Ennek ellenére a jótékonysági gyermeknap hagyománya fennmaradt, sőt, 1931-től egy időre Gyermek Hétté nőtte ki magát.


A gyermeknapot a világ sok országában megünneplik, csak éppen mindenütt egy kissé mást értenek alatta, és nem is ugyanakkor tartják.

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered, 1920. április 23-án tartották az elsőt. Musztafa Kemál Atatürk ugyanis a Nagy Török Nemzetgyűlés megalakulásának napját nyilvánította a jövő generációjának a napjává, azaz gyermeknappá.

Az 1925-ös genfi Nemzetközi Gyermekjóléti Konferencián a török minta alapján megünnepelték a gyermeknapot, és nemzetközi napjául június 1-jét jelölték meg. A nyugati országok általában ezt tartják.

Közép- és Kelet-Európában kicsit más a dátum: a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján a gyermeknap május utolsó vasárnapján van. A volt szocialista országokban azóta is maradt ez a nap a gyermekek ünnepe.