A gyereküket is vihetnék a börtönbe az édesanyák

Ha elfogadják az erről szóló jogszabály-módosítást, jövőre a kecskeméti anya-gyermek körletben lesznek fogva tartva a gyerekükkel együtt börtönbe vonuló édesanyák. A kicsik legfeljebb egyéves korukig maradhatnak bent, emiatt nem könnyű eldönteni, mi a legjobb a gyerek fejlődése szempontjából: kint vagy bent?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adatok
2016. szeptember 07. Csontos Dóra

Ha elfogadják az erről szóló jogszabály-módosítást, jövőre a kecskeméti anya-gyermek körletben lesznek fogva tartva a gyerekükkel együtt börtönbe vonuló édesanyák. A kicsik legfeljebb egyéves korukig maradhatnak bent, emiatt nem könnyű eldönteni, mi a legjobb a gyerek fejlődése szempontjából: kint vagy bent?


Jövőre a csecsemőjükkel együtt vonulhatnak a börtönbe a szabadságvesztésre ítélt anyák, ha elfogadják a büntetés-végrehajtási törvény tervezett módosítását. Az elképzelés szerint a közös elhelyezést azok az édesanyák kérhetik, akiknek egyévesnél fiatalabb a gyerekük. Kivéve, ha a bűncselekményt a gyerek sérelmére követték el.

Az elhelyezésről a börtön vezetője mondja ki a végső szót, de a gyámhatóság környezettanulmány és más vizsgálatok alapján tesz javaslatot az elhelyezésre vagy az elutasításra. Előzetes letartóztatáskor a bíróságnak ideiglenes hatállyal kell rendelkeznie az együttes elhelyezésről, a gyerek beszállításáról ilyenkor a gyámhatóság vagy a rendőrség gondoskodik a mentőszolgálat segítségével. Ha az elítélt anya a későbbiekben elhanyagolja, bántalmazza a gyerekét, vagy a fejlődését más módon veszélyezteti, megszüntetik az együttes elhelyezést.

Korábban az ombudsman is vizsgálta a fogva tartott anyák és gyerekük együttes elhelyezését, a mostani előterjesztés is ennek hatására készült. Az alapvető jogok biztosának jelentése szorgalmazta, hogy azok a gyerekek is elkísérhessék anyjukat a börtönbe, akik a büntetés letöltésének megkezdése előtt születtek. Az uniós államok zöme sem tesz különbséget abból a szempontból, hogy a gyerek a végrehajtás előtt vagy az alatt született.

Forrás: MTI/Cseke Csilla

Magyarországon most csak a fogvatartás ideje alatt világra jött gyerekek maradhatnak az anyjukkal, legfeljebb egyéves korukig. Az elítélt nők a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, azaz a tököli börtönkórházban szülnek, majd ha kérelmüket jóváhagyják, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. számú egységébe kerülnek.

Jelenleg négy édesanya tölti büntetését a gyerekével a Kecskeméten kialakított speciális részlegen. A 2002-ben megnyílt szárny 20 anya és – az ikerszoba miatt – 21 gyerek befogadására alkalmas. Az átlagos létszám öt körül mozog, a legtöbben eddig egyszerre 13-an voltak.

Anyák és gyerekek a börtönben

A speciális részleg sok szempontból nem hasonlít egy börtönre. Az udvar kerítésére mesefigurákat festettek, a zárkaajtókat nyitva tartják, az elítélteket bűncselekménytől és végrehajtási fokozattól (fogház, börtön, fegyház) függetlenül helyezik el. Az anyák mindent megkapnak a gyerekek gondozásához: pelenkát, tápszert, ételt, babakocsit, még légzésfigyelő is van a kiságyakban. A saját ruháikat és gyerekeikét maguk mossák és vasalják, és a körletet is ők takarítják mindennap.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!