A gyermekágyi időszak ne az aranyérről szóljon!

A szülés utáni intim panaszokról csak az anyukák beszélgetnek egymás közt, vagy még ők sem, mert szégyellik, ha valami nincs rendben "odalent". Nem elég a gátseb, sokaknak még az aranyér is kellemetlen heteket szerez. Holott meg is lehetne előzni a bajt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
aranyér
2015. szeptember 11. Gyarmati Orsolya

A szülés utáni intim panaszokról csak az anyukák beszélgetnek egymás közt, vagy még ők sem, mert szégyellik, ha valami nincs rendben “odalent”. Nem elég a gátseb, sokaknak még az aranyér is kellemetlen heteket szerez. Holott meg is lehetne előzni a bajt.


Az “amit senki nem árult el neked a szülés utáni hetekről” című, kismamáknak szóló összeállítások jobbára csak arra térnek ki, hogy a pocakod nem megy le azonnal, a gyermekágyi vérzésed elég erős lehet, vagy éppen a szülés utáni depresszió tüneteit tudatosítják benned.

Pedig az ilyen cikkekben az aranyérről is érdemes lenne szót ejteni, amely szintén gyakori probléma, ráadásul éppen a regenerálódás és a babával való összeszokás nem feltétlenül zökkenőmentes időszakában. Ilyenkor, ha “beüt” az aranyér, bizony még az ülés is kellemetlen, fájdalmas lehet. Pedig mindennek be sem kellene következnie, ha a várandós kismama időben felkészülne, és életmódját úgy alakítaná még a terhessége alatt, hogy ezt a több mint kellemetlen problémát hírből se ismerje.

Mi az aranyér?

Az aranyérbetegség a végbél záróizom-gyűrűje feletti visszerek tágulatát, kidudorodását, kitüremkedését jelenti. A tágult erekben időnként gyulladás, sőt vérrögképződés is kialakulhat. Tünetei: égő, viszkető érzés a végbéltájékon, fájdalmas székletürítés, melyet akár vérzés is kísérhet. Súlyosabb esetben a széklettartás is nehezítetté válhat.