A gyermekvállalás szándékos elmulasztása önzés vagy pazarlás?

Többnyire emberi léptékkel gondolunk az abortuszra, és csak nagyon ritkán foglalkozunk vele össztársadalmi szinten. Pedig ha így teszünk, meglátjuk, hogy hatalmas emberveszteséget okoz a társadalomnak. Az is egyszerű statisztikai tény, hogy szélesebb populációból több zseni láthat napvilágot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
böjte csaba
2016. június 27. Csontos Dóra

Többnyire emberi léptékkel gondolunk az abortuszra, és csak nagyon ritkán foglalkozunk vele össztársadalmi szinten. Pedig ha így teszünk, meglátjuk, hogy hatalmas emberveszteséget okoz a társadalomnak. Az is egyszerű statisztikai tény, hogy szélesebb populációból több zseni láthat napvilágot.


Folyamatosan csökken, de még mindig sok a terhesség-megszakítások száma Magyarországon. 2013-ban 35 ezer terhességet szakíttattak meg az országban, ami azt jelenti, hogy átlagosan nagyjából minden negyedik órában történt abortusz. Többnyire emberi léptékkel gondolunk a terhesség-megszakításra, és csak nagyon ritkán össztársadalmi szinten.

„Az abortusz etikai vonatkozása örök kérdés marad, ezzel együtt örök magyar fájdalom is, hiszen a szülők könnyelmű döntése milliós, háborúkhoz hasonlítható emberveszteségeket okoz a Ratkó korszakot követő időben Magyarországon. Ratkó Anna népszaporulatot elősegítő miniszteri intézkedését személy szerint megkérdőjelezem, hiszek az emberek szabad döntésének jogában, de abban is, hogy a túlzott egyénközpontúság az össztársadalom bukásához vezethet” – mondta Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus.

Nem vall túl nagy érzelmi intelligenciára egyetlen édesanyától sem, amikor azt mondja a gyermekének, hogy „valójában nem is akartalak megszülni, de azért jó, hogy vagy”.

Böjte Atya a Nemzeti Összetartozás napján, Trianon fájdalmát enyhítendő csodálatos tehetséggondozó gálaműsort szervezett, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal együtt a Nemzeti Színházban. Láthattuk a leendő élsportolóinkat, kiválónak ígérkező színészeinket, énekeseinket és nem utolsó sorban tudósainkat. A fellépők a „Böjte Gyermekek” voltak, akiknek a szüleik igen csak elgondolkodhattak az ő fogantatásuk után azon, hogy megtartsák, vagy elvetessék-e Őket, akár szociális, akár valamilyen súlyos családi válsághelyzet miatt.

De akarta-e megszülni Gát utcai nyomorúságában József Attilát az édesanyja? Vágyott-e a megbélyegzett cseléd leányanya Nagy Lajos írónkra? Illyés Gyula édesanyja miért ment olyan gyorsan és ráadásul boldogtalanul férjhez? Vajon akarták-e sokadik gyermekként Beethovent a szülei és mit szólt Széchényi István gróf, amikor a plátói szerelme évente szült a férjének egy-egy gyermeket? Kevesen tudják, hogy Bach zeneszerző sem csak egyetlen egy volt, hanem egy egész zenész dinasztia komponálta és játszotta a gyönyörű  barokk  műveket.

„Nem ítélem el azonban Gyarmati Fannit sem, aki a vészkorszakban elvetette Radnóti Miklós magzatát, hiszen az életükért küzdöttek. De vajon milyen szellemi értéket képviselne most a Radnóti család? Ahogy Léda, majd Csinszka és Ady Endre meg nem született gyermekeiért is kár. Bár fiatalon halt meg súlyos betegségben Karinthy Frigyes, később pedig embertelen körülmények közt a felesége, a polyglott pszichiáter Böhm Aranka, de a Karinthy utódgeneráció mind a mai napig aktív. Sokáig nyomot hagyhatnak még a magyar kulturális életben…

Tudjuk, hogy a tehetséget legjelentősebb részben a genetika határozza meg. de egyszerű statisztikai tény, hogy szélesebb populációból több zseni láthat napvilágot. Így tehát véleményem szerint a gyermekvállalás szándékos elmulasztása önzés és pazarlás is egyben” – tette hozzá a Babacsalogató című műsor felvételén Szöőr Anna.

A nemzethalál nem kizárólag a magyarság számszerű fogyásában jövendölhető meg, hanem a tehetségek születésének elmaradásában is.

„Ugyanakkor ne állítsuk egy párról se, hogy meddő, csak azért, mert nehezített a megtermékenyítő vagy a fogamzási készsége, többnyire súlyos stresszt okoz. Van ma már olyan meddőségi készítménypár, amely az esetek közel harmadában babához juttatja a párt, valamint sok esetben orvosi segítséggel valósul meg a gyermekáldás. És ezekből a gyerekekből ki tudja hány lesz a nemzet büszkesége” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.