“A házasság egy férfi és egy nő szövetsége, amelyből gyermekek születnek”

Első enciklikájában Ferenc pápa megerősítette, amit pápává választása óta többször is hangsúlyozott, miszerint a házasság egy nő és egy férfi egybekelése, amely egységből gyermekek születnek és nőnek fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 27. Gyarmati Orsolya

Első enciklikájában Ferenc pápa megerősítette, amit pápává választása óta többször is hangsúlyozott, miszerint a házasság egy nő és egy férfi egybekelése, amely egységből gyermekek születnek és nőnek fel.


Az egész életen át tartó családi közösség azonban – hangsúlyozta a Szentatya – csupán akkor lehetséges, ha a házasság valamely, a két ember kapcsolatán túlmutató elgondolás fényében köttetik.

A Lumen Fidei (A hit fénye) kezdetű enciklika elsősorban XVI. Benedek pápa nevéhez fűződik, hiszen ő kezdte el írni a dokumentumot. A bevezetésben éppen ezért Ferenc pápa csupán annyit írt, hogy mindössze néhány gondolatot fűzött hozzá elődje munkájához.

Az enciklika 52. fejezetében, amely a Hit és család címet viseli, a Szentatya így ír:
“Úgy vélem, férfi és nő házassága a szerelmükből születik, Isten szeretetének és jelenlétének jeleként, valamint azt elfogadandó és elismerendő, hogy két különböző nemű ember eggyé válik, mint ahogy az a Teremtés könyvében is ott áll: “Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz”. S ebből az egységből új életek születhetnek, amely nem más, mint a Teremtő jóságának, bölcsességének és szeretetteljes tervének manifesztációja.  

E szerelemben férfi és nő kölcsönös szerelmükről biztosítják egymást amelyben egész életükre elköteleződnek egymás mellett. A hit abban segít, hogy meglássuk a gyermekek születésének gazdag és mély értelmét, amely nem más, mint Isten szeretetének jele, aki felhatalmazott minket egy új élet lehetőségének misztériumával.

Anthony Ozimic, a Meg Nem Született Gyermekek Védelme társaságának kommunikációs munkatársa elmondta a LifeSiteNews.com-nak: “A pápa a pro-life szemléletet összekapcsolja a a házasság igaz természetének valódi megértésével. Szavai nagy segítséget jelentenek azoknak a pro-life szervezeteknek, amelyek a homoszexuális házasság ellen harcolnak. Az egyneműek házassága támadás a családok ellen, és támadás mind a megszületett, mind a meg nem született gyermekek ellen is.”

Az enciklika kiemeli, hogy azt a fajta szerelmet, amely a házassághoz szükségeltetik sem a modern média, sem a szexuális forradalom nem támogatja. Az 53. paragrafus szerint “a családban a hit minden egyes életkorban jelen van, s ezáltal tanulnak meg a gyermekek bízni a szüleikben. “Ezért olyan fontos, hogy a szülők támogassák és rendszeresen kifejezzék hitüket, mert így a gyermekek számára is lehetővé válik, hogy fokozatosan megerősödjenek saját hitükben.”