A házasság Isten ajándéka

A család értékeire és fontosságára hívják fel a figyelmet az idén hetedik alkalommal megrendezendő Házasság hete programsorozat szervezői. Az esemény nagyköveteire, Keresztes Ilonára a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetőjére és Mohay Tamás néprajzkutatóra 330 hónapja talált rá a szerelem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 07. bencze.aron

A család értékeire és fontosságára hívják fel a figyelmet az idén hetedik alkalommal megrendezendő Házasság hete programsorozat szervezői. Az esemény nagyköveteire, Keresztes Ilonára a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetőjére és Mohay Tamás néprajzkutatóra 330 hónapja talált rá a szerelem.


A statisztikai adatok ellenére a házasság intézménye nincsen válságban – szögezte le a rendezvénysorozat megnyitóján dr. Herjeczki Kornél, a szervezőbizottság tagja, aki reménykeltőnek nevezte, hogy az elmúlt két évben valamelyest emelkedett az esküvők száma. Mint folytatta, a Házasság hete nemcsak a fiatalok felkészülését segíti elő, de egyúttal segítséget kíván nyújtatni azoknak is, akik már házasságban élnek. Kutatásokra hivatkozva Herjeczki úgy fogalmazott, a házasság Isten ajándéka, és egyben életvédő is. Magyarázatképpen hozzátette: a házasságban élő férfiak háromszor valószínűbb, hogy betöltik 69. életévűket. Reményei szerint az idén február 9. és 16. között zajló országos rendezvénysorozat egy lehetőség arra, hogy a házaspárok megerősítsék egymás felé szeretetüket.

Hazánkban hetedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A már huszonegy országban zajló mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

Nincs nála jobb

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspökszerint, noha a negatív híreket könnyebb eladni a médiában, mint a jót, a házasság olyan szépség és öröm, amivel foglalkozni kell. A család az aranykulcsa az ép és egészséges társadalomnak, és ez a közeg vallási szempontból is különösen fontos – hívta fel a figyelmet a segédpüspök, kiemelve: egy édesanya például sosem terhes, hanem áldott állapotba került. Lackner Pál evangélikus püspök arra figyelmeztetett, a házasélet egyáltalán nem konfliktusmentes, és ezeket a problémákat kezelni kell. „Sok energiát és időt igényel, még sincs jobb nála” – összegezte álláspontját. Véleménye szerint a házasság egy jó reklám, amin keresztül példát kell tudnunk mutatni a következő generációnak.

Folyamatos gondoskodás

Az idei esztendő házaspár arca Keresztes Ilona a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője és Mohay Tamás néprajzkutató, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének vezetője lett, akik mottójukként az „aki keres, azt megtalálják” gondolatsort választották. Mohay szerint egy jó házasságnak nem egzotikumnak kellene lennie, hanem egy mindennapi állapotnak. Ugyanakkor megjegyezte, egy ilyen kapcsolatnak több arca van, ami az évek múlásával folyamatosan változik. Ezért állandó gondoskodásra szorul kívülről és belülről egyaránt. Kitért arra is, hogy a házasság a szerelem helye, és nekik sikerült 330 hónapja ezt az érzést megőrizniük. Ami azért is fontos, mert a házasság nem magánügy, hanem közügy! Keresztes Ilona beszédében arra biztatta a fiatalokat, lépjenek túl félelmeiken és merjenek házasságot kötni. Véleménye szerint bizonytalanságuk alaptalan, hiszen az együttélés is egyfajta elköteleződés, azonban a házasság ennél sokkal többet tud adni két embernek.