A hét legbizarrabb terhesálomtípus

Sok nő számol be a várandóság ideje alatt fellépő, a magzathoz, a terhességhez, a szüléshez, vagy a csecsemőhöz kapcsolódó, különös álmokról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. október 29. Gyarmati Orsolya

Sok nő számol be a várandóság ideje alatt fellépő, a magzathoz, a terhességhez, a szüléshez, vagy a csecsemőhöz kapcsolódó, különös álmokról.


Ezeknek az álmoknak a jó része néhány jellegzetes mintát követ, és igen bizarrak, akár félelmetesek is lehetnek. A témával az 1970-es évek óta foglalkozó pszichológus, Alan Siegel szerint az ilyen álmokra magyarázatként szolgálhatnak egyrészt a várandós nő félelmei a terhességgel, a szüléssel kapcsolatban, illetve, az új élettel, az anyaszereppel kapcsolatos jó és – esetleg elnyomott – rossz érzései (Jó anya leszek? Örökre elveszítem a szabadságom?), valamint hogy a lélek, az elme így készül fel az új életre, és az álmok révén a magzathoz kötődés is elkezdődik vagy erősödik.

Az álmok tehát fontos részei a „mentális terhességnek”, melynek során az elme mintegy „helyet csinál” a jövevénynek. Siegel – másokkal egyetemben – ezenkívül hormonális hatásokat is gyanít a bizarr álmok háttérben, például a megemelkedett kortizolszintet.

Arra pedig, hogy a várandós nők élénkebben és erősebben emlékeznek az álmaikra, a kutatók szerint az a magyarázat, hogy a terhesség ideje alatt gyakrabban ébrednek fel a nők a gyakori vizelési inger, a magzatmozgások, a nehézkes megfordulás stb. miatt. Márpedig ha egy álom közepén felébredünk, az álom erőteljesebben megragad a tudatunkban.