A hétalvók jobban járnak

Mindenkivel megesett már, hogy nem tudta kialudni magát, így másnap fáradt, nyűgös volt, nem tudott koncentrálni. Mit érdemes tenni, vagy épp nem tenni az ideális pihenésért, és milyen következményei vannak az alvászavarnak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás minősége
2015. november 17. Gyarmati Orsolya

Mindenkivel megesett már, hogy nem tudta kialudni magát, így másnap fáradt, nyűgös volt, nem tudott koncentrálni. Mit érdemes tenni, vagy épp nem tenni az ideális pihenésért, és milyen következményei vannak az alvászavarnak?


A kevesebb néha több?

Nemrégiben a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem dolgozói végeztek egy összehasonlító vizsgálatot, ahol azt tanulmányozták, hogy a rövidebb, de folytonos alvás a pihentetőbb, vagy a megszakításokkal teli, de hosszabb időtartamú. A Time beszámolt róla, hogy a kutatásban 62 egészséges, jó alvó nőt és férfit figyeltek meg. A kísérleti alanyok három napot és éjszakát töltöttek egy alvásmegfigyelő laborban, ahol minden nap kérdéseket tettek fel a hangulatukkal kapcsolatban, alvás közben pedig mérték és dokumentálták, mikor milyen alvási szakaszban voltak.

A résztvevőket három csoportra osztották. Az első csoport tagjait több alkalommal is felébresztették, a második csoportot később engedték lefeküdni, de utána nem zavarták őket, a harmadik pedig a kontrollcsoport volt, akiket csak egyszerűen hagytak aludni. Az első nap után az első és a második csoport résztvevőinek is romlott a hangulata, míg a további két éjszakát követően csak az első csoporté rosszabbodott. A rövidebb ideig, de megszakítások nélkül alvók kedve ugyanolyan maradt, mint az első este után, míg akiket többször is felébresztettek (de összesen hosszabb ideig aludhattak) azoknak egyre rosszabb lett a kedélyállapotuk.

Az alvás közbeni agymintákat vizsgálva a kutatók megállapították, hogy ennek az az oka, hogy akiket többször is megzavartak, azoknál kevesebb volt a mélyalvás szakasza, ami szorosan összefügg az érzelmek helyreállításával és a kipihentséggel.

Szakértői vélemény

Dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus lapunknak elmondta: habár Magyarországon hasonló vizsgálat még nem zajlott, a témában jártas szakértők számára nem meglepő a Johns Hopkins Egyetem kutatásának eredménye. „Betegeinknek mindig hangsúlyozzuk, hogy a nem megfelelő minőségű alvás nem pótolható a mennyiséggel.”

A mindennapokban az alvás megszakításának többféle oka is lehet. A külső tényezők (így pl. zaj, hőmérséklet, nem megfelelő ágy, hálótárs, csecsemő, stb.) mellett betegségek is szóba jöhetnek, amelyek fájdalommal, éjszakai vizelési ingerrel vagy köhögéssel járnak. „A pszichiátriai betegségeknek gyakran első tünete az alvászavar, de számtalan belgyógyászati, neurológiai, reumatológiai betegségnek ismert tünete az alvás minőségének romlása” – magyarázta Dr. Vida Zsuzsanna.

A szakember kiemelte a primer alvásbetegségeket is, így pl. az alvásfüggő légzésavart (obstruktív alvási apnoe) és a nyugtalan láb-szindrómát is, mivel az ezekkel küszködő betegek krónikus alvásmegvonásban szenvednek.

Az alváshiány kezelése és következményei

„Az alvászavarral küzdő emberek száma világszerte nő. A különböző felmérések szerint (módszertől, vizsgált populációtól függően) 7-52 százalékig terjed. Egy magyar felmérés szerint a magyar lakosság mintegy 10 százaléka szenved krónikus alvászavarban, de ez a szám 65 éves kor felett négyszeresére emelkedik”- árulta el Dr. Vida Zsuzsanna.

A szakember az alváshiány okozta problémákról is beszél. Hangsúlyozta, hogy már akkor is feszültek, stresszesek és ingerlékenyebbek leszünk, ha csak egy éjszaka nem tudjuk kipihenni magunkat. Akik krónikus kialvatlanságban szenvednek, azok körében gyakoribb a depresszió, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a daganat, továbbá a szív-, és érrendszeri betegségek is. A bőr öregedési folyamata is felgyorsul, és a nők esetében nő az elhízás kockázata, és nehezebbé válik a lefogyás is.

Mégis mit tehetünk, hogy ezt mind megelőzzük? Az ideális, pihentető alváshoz fontos a megfelelő életmód és életritmus megteremtése, továbbá az optimális alvási feltételek biztosítása, vagyis az úgynevezett alváshigiénés tanácsok betartása. Ha azonban ezek ellenére sem javul az állapotunk, és tartós alvászavar áll be, akkor mindenképp ajánlott szakembert felkeresni, hiszen a probléma okozója (mint már korábban említettük) számos betegség is lehet, amelyet egyénileg nem tudunk kezelni.