A jól működő család titka

A ti családotok hogy működik? Csapatként funkcionáltok, vagy mindenki teszi a dolgát külön-külön? Cikkünkben arra keressük a választ, mitől válik igazán jól működő családdá a família?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csapat
2015. november 11. Paulik András

A ti családotok hogy működik? Csapatként funkcionáltok, vagy mindenki teszi a dolgát külön-külön? Cikkünkben arra keressük a választ, mitől válik igazán jól működő családdá a família?


A családalapítás kezdetén, amikor a párunk ujjára húzzuk a karikagyűrűt, nem is sejtjük, mennyi feladat vár még ránk. Hiszen a gyermekek születésével járó teendők, a mindennapos kötelességek, és a rengeteg háztartási munka mellett, időt és energiát kell fordítanunk arra is, ami a legfontosabb: családdá kovácsolni a famíliát.

Mitől működik a család?

Biztosan észrevették, hogy vannak családok, amik egyszerűen jobban működnek, mint a többi. De mitől boldogabbak az emberek az egyik családban, mint a másikban? A kérdés megválaszolásához Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettesének a segítségét kértük, aki maga is háromgyermekes anyuka. „Tapasztalataim alapján azt gondolom, hogy négy kritériuma van egy jól működő családnak, ezek pedig a közösségként működés, a családtagok szabadsága, a saját hagyományok kialakítása és a minőségi együtt töltött idő. Ezen feltételek egyike sem fontosabb a másiknál, viszont egymást erősítve szilárd alappillérei a boldog családoknak.”

Jó család = jó csapat!

Joó Kinga szerint a jól működő családok egyik legfontosabb ismérve, hogy tudnak csapatként működni. Ehhez viszont az kell, hogy hogy a családtagok mindegyike egyforma csapattag legyen a közösségben. „A családok élete tele van döntésekkel. Hova menjünk nyaralni? Melyik iskolát válasszuk? Mit vegyünk a nagymama születésnapjára? Ha jól működik a család, akkor ezekre a kérdésekre közösen keresik a választ. Meghallgatják, és tiszteletben tartják egymás véleményét, és igyekeznek kompromisszumot találni a vitás esetekben. Fontos az együttműködés, és az egymásra figyelés, ezáltal érzi magát minden családtag egyforma jogú csapattagnak.”

Közösségben, szabadságban

Természetesen nem csak a közösségi szellem kialakítása fontos, hanem ugyanilyen súllyal bír az is, hogy a családtagok saját, egyéni szabadsággal is rendelkezzenek. „Egy jól működő családban, a közös családi programok mellett, lehetőséget teremetnek az egyéni célok megvalósítására.” – magyarázza a NOE elnökhelyettese. „Tiszteletben kell tartani a családtagok vágyait, és teret kell mindenkinek adni, hogy ez beteljesülhessen. Nehéz feladat ez a szülőknek, de némi odafigyeléssel kivitelezhető. Családi példával kell megmutatnunk a gyermekeinknek, hogyan kell egyensúlyozni az egyéni érdekek és a családi szempontok között.”  

Az én családom, az én hagyományom

Ha visszagondolnak a gyermekkorukra, hány karácsonyi ajándékot tudnak felidézni? Ugye keveset? És hány olyan emléket, ami a családi karácsonyi hagyományokhoz köthető? Ugye, hogy itt több emlék jött felszínre? A gyertyagyújtástól, az ünnepi menün át, az ajándékbontási ceremóniáig. Ezek a családi tradíciók a mi láthatatlan örökségeink, amik sokszor generációkon is átívelnek. Joó Kinga felhívja a figyelmünket arra, hogy ezek az örökölt, és tudatosan ápolt, fenntartott szokások azért fontosak, mert tükrözik a család érték- és normarendszerét. „Ezek a hagyományok nagyon jellegzetes, egyéni családi szertartásokban is megnyilvánulhatnak, amik aztán a család összetartozását, identitását erősítik. A családi hagyományok nem csak az ünnepnapok, évfordulók, nyaralások forgatókönyvét határozzák meg, hanem mindennapi élet rituáléit is. Az étkezések, vagy a gyerekek fürdetésének, lefektetésének rendje, a reggeli kávézás, a hétvégi programok, rokonlátogatások, vendégvárás szokásai mind ide tartoznak. Ezek a tradíciók érzelmi stabilitást adnak a család tagjainak, és erősítik az együvé tartozás érzését jóban, örömben és bajban.”

Minőségi, közösen eltöltött idő

Szerencsére már sok szülő számára nyilvánvaló, hogy a gyerekkel együtt töltött idő nagyon fontos. Ha teljes és osztatlan figyelmet szentelünk a családunknak, és közösen csinálunk valamit, akkor minőségi időt töltünk együtt. Joó Kinga úgy véli, hogy a minőségi idő elengedhetetlen alkotóeleme az egymásra fordított figyelem. „Egy vacsoraasztalnál zajló meghitt beszélgetés, egy közös séta, egy közös mozizás a gyerekekkel mind olyan tevékenység, ahol nem azon van a hangsúly, hogy mit csinálnak, hanem hogy együtt. Az együtt töltött idő azt fejezi ki, hogy törődünk egymással, érzelmileg fontosak vagyunk egymás számára.Ilyenkor apa sem nyomkodja a telefonját, anya sem ugrál ki-be a konyhába, a gyerekek sem tévéznek, hanem a család egymásra figyel. Lehet, hogy semmi különöset nem csinálnak, vagy épp tényleg semmit sem csinálnak, de azt közösen teszik.”