A jövő évi büdzsé tovább javítja a családok helyzetét

A KDNP véleménye szerint a 2014-es költségvetés tovább javítja a családok helyzetét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 03. szabo.daniel

A KDNP véleménye szerint a 2014-es költségvetés tovább javítja a családok helyzetét.


Harrach Péter, a kereszténydemokraták parlamenti frakcióvezetője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, valóra válik a KDNP javaslata, kiszélesítik a családi adókedvezményt, ami elsősorban a három vagy több gyermeket nevelő szülőket érinti. Példaként említette, hogy egy háromgyerekes, bruttó 200 ezer forint jövedelmű család esetében ez 51 ezer forintot jelent. Egészében véve 53 milliárd forintot nyernek a családok az intézkedéssel – közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a családi adókedvezmény bevezetésével már 2012-ben is 184 milliárd forinttal, az elmúlt három évben pedig összesen 550 milliárd forinttal több maradt a családoknál.

A gyed extra fedezete benne van a költségvetésben, de a kormány egyelőre nem döntött arról, hogy annak pontosan melyik változatát választja – mondta, hozzátéve: az viszont biztos, hogy minden biztosítási jogviszonyban lévő szülő megkapja a három évre járó juttatást.

Harrach Péter elmondta, a költségvetésben megjelenik a diákhitel-tartozások részleges elengedése, ami négymilliárd forintra tehető. A gyed extra és a diákhitel-tartozások részleges elengedése együtt, attól függően, hogy melyik változatot fogadják majd el, 20-35 milliárd forint közötti összeget jelent majd – közölte.

A munkahelyvédelmi akcióterv kiterjesztéséről szólva azt mondta, a három- és többgyermekes szülők esetében kettőről három évre nő a teljes járulékkedvezmény.

A családokat érintő egyik legfontosabb kérdés pedig a rezsicsökkentés folytatása – szögezte le. Közölte, a rezsicsökkentés eddig 40-80 ezer forintos megtakarítást jelentett az átlagosan kereső családoknak, de ez jövőre már százezer forint lesz.

A frakcióvezető megjegyezte, a korábbi kormányok nemcsak, hogy emelték a gáz és a villamos energia árát, de a gázár és a távhő kompenzációját is megszüntették. Hangsúlyozta, hogy a családtámogatásnak több eszköze is lehetséges, amelyek közül a kormánypártok a munkajövedelemhez kötött támogatást választották, ami a családi adókedvezményben jelenik meg. Így azok kapnak jelentős támogatást, akik kettős terhet viselnek, dolgoznak és gyermeket is nevelnek – jelentette ki.

Korábbi intézkedéseik kapcsán emlékeztetett arra, hogy visszaállították a gyes három éves időtartamát, ami 168 ezer szülőt érintett. Ezzel szemben a Bajnai-kormány 2010 májusában lecsökkentette a gyes időtartamát, így az csak a gyermekek kétéves koráig járt – hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a korábbi kabinet a családtámogatást is beleszámította az adóalapba, így az adókötelessé vált. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormány a gyed összegét is felemelte – annak felső határa jelenleg 137 ezer 200 forint – , és a gyermek hároméves koráig – kérésre – a munkáltató köteles részmunkaidőben foglalkoztatni az anyát.