A kézmosás fél egészség – így kerülhetjük el a nyári betegségeket

Kézmosás, lábmosás - sokszor ennyi is elég, hogy elkerüljük a tipikusan nyáron felbukkanó betegségeket. A szakember válaszol.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. augusztus 07. Gyarmati Orsolya

Kézmosás, lábmosás – sokszor ennyi is elég, hogy elkerüljük a tipikusan nyáron felbukkanó betegségeket. A szakember válaszol.


A kórokozók velünk együtt élnek, ezért étkezések, főzések, közös fürdőhelyiségek használata előtt és után mindig mossunk alaposan kezet – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Andrásovszky Enikő. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője kiemelte: a strandokon fürdőzések előtt saját egészségünk megőrzése érdekében kötelező a zuhanyzó és a lábvíz használata, ezt a lehetőséget az intézményeknek biztosítaniuk kell. 

Hogyan kerülhetjük el a fertőzéseket?

Gyakran előfordul, hogy az ember pénzt, időt áldoz a szabadságra és betegséggel találja szemben magát. Andrásovszky Enikő szerint azonban kézmosással sokat tehetünk ezek elkerülése érdekében. Mint mondta, bár az elfogyasztott ételek minőségét nem lehet ellenőrizni, de amennyiben étkezés előtt kezet mosunk, elkerülhetjük a fertőzéseket. „Az a tapasztalat, hogy az emberek ritkán és akkor is felületesen mosnak kezet. Fontos, hogy szappannal és meleg vízzel legalább 20 másodpercen keresztül mossuk át a kéz teljes felületét, beleértve a körömágyakat is” – hívta fel a figyelmet. 

Amennyiben nem étteremben, hanem otthon, magunk készítjük el az ételeket, fontos, hogy az előkészítés egyes fázisai között is mossunk kezet, a tojást feltörés előtt szintén mossuk meg és a hús feldolgozásához használt eszközöket is – emelte ki. Mint mondta, bár ezek az ételek terjesztik leginkább a szalmonellát, tartózkodni ilyenkor sem kell a tojás vagy a szárnyasok fogyasztásától, csak oda kell figyelni ezek készítésekor az alapos kéz-és a használt eszközök elmosására. 

A strandokon vízbe menetel előtt a zuhanyzó és a lábvíz használatával megelőzhetjük az ilyenkor gyakori fertőzéseket. Emellett Andrásovszky Enikő felhívta rá a figyelmet, hogy a közös zuhanyzókat kizárólag papuccsal használjuk.

Mint azt a főosztályvezető elmondta, a jogszabályok betartása tekintetében az ellenőrzések során a szakemberek javuló tendenciát tapasztalnak. A szakmai szabályok betartása mellett nyáron a strandokon tartanak egy szezon előtti és alatti ellenőrzést is, míg az egész évben nyitva tartó fürdőhelyeket az év során többször is ellenőrzik. „A megyében található mind a 74 strand szezon előtti ellenőrzése megtörtént. Ezek során a vízminőség tekintetében két helyen túl klóros volt a víz, a többi hiányosság adminisztratív hiba volt, de ezek javítása is megtörtént” – mondta.