A királylányok ereje

A környezetemben élő lányos anyák egy része szentül meg volt győződve arról, hogy az ő kislányuk soha nem fog hercegnőnek öltözni. Aztán néhány évvel később maguktól beismerték: anya tervez, de a (lány)gyermek erősebb.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 31. Gyarmati Orsolya

A környezetemben élő lányos anyák egy része szentül meg volt győződve arról, hogy az ő kislányuk soha nem fog hercegnőnek öltözni. Aztán néhány évvel később maguktól beismerték: anya tervez, de a (lány)gyermek erősebb.


Nem valamilyen ősi hagyomány szabja meg, hogy a kéket fiús, a rózsaszínt pedig lányos színnek tekintjük, sőt az európai tradíció pont fordítva használta a színeket: Máriát a legtöbbször kék, Jézust pedig fehér vagy piros ruhában ábrázolták. A ma érvényesnek tartott sztereotípiát egy amerikai gyerekruhagyártó cég találta ki a múlt század elején, és olyan sikeresen népszerűsítette, hogy ma már eszünkbe sem jut megkérdőjelezni. A három-öt éves kislányok többsége azonban ritkán van tisztában a klasszikus európai kultúrkör színkódjaival – a ma érvényesekkel annál inkább. Ezért aztán amint választani tud, jó eséllyel kerül be a rózsaszín a kedvenc színei közé, és legalább egyszer – van, aki többször – királylánynak, tündérnek, menyasszonynak öltözik az ovis farsangon. A kifejezetten ennek a korosztálynak szervezett “Hercegnők és lovagok” fantázianévre hallgató nyári táborok is rendre megtelnek. És bár senki nem tiltaná, de meglehetősen ritka, hogy egy lány lovagnak öltözve hányná kardélre az ellenséget, annál szívesebben pipiskedik a különböző hercegnői ruhákban és kellékekben.

Tudjuk jól, hogy ez az időszak a tündérmesék korszaka a kisgyermekek életében, amikor teljesen elvarázsolódnak a népmesei legkisebb királylány és Hamupipőke történetétől. Kérdés viszont, hogy segít-e nekik, vagy kárukra válik, hogy mindenhonnan “hercegnős” ruhák, babák, játékok áradnak feléjük. 2000 és 2010 között megtízszereződött a Disney-hercegnős termékek eladásból származó bevétel. Ártasz-e kislányodnak azzal, ha engedsz a csábításnak, vagy inkább a hasznára válik mindez? Ha engeded, hogy csipkerózsikás egyberuhában menjen az anyák napi ünnepségre, akkor már egész biztosan a szépséget és a külcsínt fogja előnyben részesíteni a belső értékkel szemben? A válasz nem egyértelmű.

Egy néhány évvel ezelőtt megjelent angol nyelvű tanulmány szerint körülbelül hat éved van arra, hogy megtanítsd neki: nem csak a szépség számít. A tanulmány szerzői három és hat év közötti gyerekeket kérdeztek meg arról, szerintük mire lenne szükségük ahhoz, hogy igazi tündérek vagy hercegnők legyenek. Hatéves kor alatt a válaszok többsége praktikus tulajdonságokra koncentrált: a legtöbb kislány koronát, tündérszárnyat, varázspálcát említett, és csak nagyon kevesen mondták azt, hogy az igazi hercegnőséghez más színű hajra, esetleg szebb arcocskára volna szükségük.