“A könyvtárba mentem! Gyere utánam!”

Ugye milyen jó lenne, ha kamasz gyerekünktől hasonló üzenet várna? És nagyon szeretném, ha a Pál utcai fiúkat nem nekem kellene a fiamnak felolvasni, mert annyira irtózik a nem monitoron látható szövegtől!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 09. Szaurella

Ugye milyen jó lenne, ha kamasz gyerekünktől hasonló üzenet várna? És nagyon szeretném, ha a Pál utcai fiúkat nem nekem kellene a fiamnak felolvasni, mert annyira irtózik a nem monitoron látható szövegtől!  


 

Szombaton valóban nincs apelláta, hiszen országszerte az Olvasás éjszakáján kicsit és nagyot vár könyvtár, téka, internet-kávézó. A rendezvény központi helyszínei a budapesti  Nyugati téri Alexandra Könyvesház, a Libri Allee, a Duna Plaza Könyvesbolt, a Libri Könyvpalota, valamint a Fókusz Könyváruház és a Hátsó Kapu. Ám vidéken is nagy a programkínálat, így a debreceni Méliusz Benedek Elek Könyvtára – egybekötve az idén tízéves Országos Könyvtári Napokkal – vagány és kamaszbarát programokat ajánl. Tomasovszki Anita informatikus könyvtáros arról tájékoztatta portálunkat, hogy a DE!book október 10-én reggel kilenckor kezdődő és este ötkor végződő műsorában – szerintünk az ötlet remek, és valóban motiválhatja a tiniket, – ajándékkönyvek kisorsolása lesz a regisztrált nézők között.

A fenti videó példa arra, hogy a kamaszok sem mentesek a könyvek iránti lelkesüléstől!

 

Van-e okunk keseregni? Az alábbi számok beszédesek: az Országos Könyvtári Napokon 2014-ben 5334 programon 230 ezer fő vett részt az ország 1251 településének 1461 intézményében. Ez a kiemelkedően magas szám többek között a különböző könyvtártípusok összefogásának köszönhető. Ebben az évben a Nagy Könyvtári Show keretében cél a könyvtárak sokszínűségének a bemutatása. 

(Forrás: Méliusz Benedek Elek Könyvtára, Debrecen)

Természetesen csak azoknak – és így is lehet népszerűsíteni a minőségi olvasási szokásokat – akik a DE!book rendezvényt, vagy annak híreit megosztja az oldalán között. S hogy ki az írók? Marcellus Mihály, Buglyó Gergely, Mickey Long, Szélesi Sándor, Urbánszki László, Bukros Zsolt, Izolde Johannsen, Nemes István írók beszélnek majd készülő könyvükről, és avatnak be a műhelytitkokba: “A látogatók arra is választ kapnak, hogy lehet történelmi sci-fit írni.” – fogalmaz a szakember.

A Scribid-en olvasok

Nekünk nagyon szimpatikus a műsorfolyamuk, hiszen a gyermekek, fiatalok olvasási szokásai drasztikusan megváltoztak. (Erről portálunk már többször írt.) Íme néhány válasz körkérdésünkre, kiskamaszoktól, gyerekektől arra kérdésre, hogy mikor vett könyvet a kezébe, csak örömből: Zalán, 12 éves: “Azt hiszem, akkor amikor a Németországban dolgozó apukám hozott egy megjelent könyvet az FC Barcelona játékosairól.” Lea, 14 éves: “Nagyon szerettem a Harry Potter könyveket, de most már kinőttem belőlük. A Sribid-en szoktam belelapozni néhány könyvbe, amit a barátaim ajánlanak.” Mátyás, 8 éves: “Este az nagyon jó, amikor anya bekapcsolja a hangoskönyves könyvet, és közben elalszom.”

Sztoriautomata és szó-árverés

S hogy a felnőttek se maradjanak ki az olvasás különleges világokba kalauzoló élvezetéből, a budapesti Fókusz Könyváruházban sztoriautomatából Cserna-Szabó Andrástól (Sömmi című kötete a napokban jelent meg a József Attila-díjas írónak), Nyáry Krisztiántól, Karafiáth Orsolyától, Spiró Györgytől, Gerlóczy Mártontól, Jolsvai Andrástól, Száraz Miklós Györgytől, Ungvári Tamástól és Orbán János Dénestől lehet szavakat vásárolni, a befolyt összeg a Mosoly Alapítványt, gyerekek mese- és művészetterápiás foglalkozásait támogatja. Emellett könyvesküvőt is rendezhetnek az érdeklődők. S hogy a Harry Potter-en felnőtt kamaszokhoz is közelebb hozzák az irodalomat, a szegedi Fókusz Könyváruházban színezés és slamest lesz, majd Szilasi László író, irodalomtörténész és Bíró-Balogh Tamás író, irodalomtörténész tart előadást Bevezetés a szépirodalomba címmel.

Kézikönyv egyedülálló szülőknek

Jónás Anna könyve, a  Kicsivel – könnyebben néhány hónapja jelent meg, interjúban adtunk hírt róla, és most újabb jó hír a gyermekeiket egyedül nevelő apukáknak vagy anyukáknak, hogy Nagy Anna nekik szóló kézikönyve novemberre várható a könyverboltokba. Addig is irány a könyvmoly-képző, az internet-kávézó és a könyvesbolt: Olvasás éjszakája csak jövőre lesz újra!