A “korrektség dicsősége”: használhatja a lány wc-t a hatéves transznemű kisfiú… azaz kislány

Visszatérhet az iskolába az első osztályos transznemű Coy Mathis, aki megnyerte a pert saját oktatási intézménye ellen, amelynek vezetősége nem akarta engedélyezni, hogy Coy a lány wc-t használja. A Coy mellett kiállók a korrektség győzelmének nevezik az esetet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. július 03. Gyarmati Orsolya

Visszatérhet az iskolába az első osztályos transznemű Coy Mathis, aki megnyerte a pert saját oktatási intézménye ellen, amelynek vezetősége nem akarta engedélyezni, hogy Coy a lány wc-t használja. A Coy mellett kiállók a korrektség győzelmének nevezik az esetet.


Coy Mathis fiúnak született, de 18 hónapos korában “lányként” kezdett viselkedni: a kislányruhák vonzották és a babák, a haját hosszúra növesztette és nem hagyta szüleinek, hogy fiúholmikat adjanak rá. A családtagok és a barátok mind elfogadták Coy döntését és onnantól kislánynak kezelték a gyereket.

Miután konzultáltak néhány orvossal, Coy szülei értesítették a gyermek iskoláját: mostantól Coy kislány, ezért kezeljék úgy, és használják az angol “she” és “her” nőnemű személyes névmásokat a “he” és a “him” helyett.

Az iskola elfogadta a változást, s Coy kislányként járt iskolába egy éven keresztül. 2012 decemberében azonban egy napon a szülők telefonhívást kaptak az intézménytől, amelyben arról értesültek, hogy Coy nem használhatja többé a lány WC-t, helyette vagy a fiú, vagy a nemsemleges, vagy az egyik felnőtt mellékhelyiséget veheti igénybe.

Az iskola ügyvédje így magyarázta levelében a döntést: “Amint Coy egyre nagyobb lesz, férfi nemi jellegei is úgy válnak majd egyre nyilvánvalóbbá, s ha továbbra is a lány WC-t használja majd, az feltehetően több szülőt és diákot fog zavarni.”

Coy szülei, Kathryn és Jeremy testvéreivel egyetemben azonnal kivették a gyereket az iskolából és idén februárban panaszt nyújtottak be a Colorado megyei Fountain-Fort Carson Általános Iskola ellen. Kijelentették: Coy addig nem megy vissza az intézménybe, amíg nem használhatja a lány WC-t.

A közelmúltban megszületett a döntés: a Coloradoi Polgárjogi Hivatal elismerte Coy jogát arra, hogy a lányok mellékhelyiségébe járhasson. A gyerek transzneműek jogi védelmével foglalkozó civil szervezet, a Transgender Legal Defense and Education Fund kezelte.

A döntés után Coy édesanyja kijelentette: “Az iskoláknak nem lenne szabad diszkriminálni senkit. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Coy visszatérhet az iskolájába és maga mötött tudhatja ezt az egész procedúrát. Mi mindig csak annyit szerettünk volna, hogy Coy-t éppen úgy kezeljék, mint bármelyik kislányt és rendkívüli módon örülünk neki, hogy mostantól ez fog történni.”

Michael Silverman, a Transgender Legal Defense and Education Fund elnöke szerint “a döntés egyértelmű és hangos üzenete annak, hogy a transznemű tanulók nem eshetnek diszkrimináció áldozatául és egyenlőkként kell bánni velük az iskolában. A döntés győzelem Coy számára és a korrektség dicsősége.”


Vajon mit gondolhatnak most a nem transznemű (majdnem azt írtuk: “normális”) diákok és szüleik abban az iskolában? Tényleg ennyire természetes, hogy egy kisfiú lánynak képzeli magát? És tényleg az a megoldás, hogy szülei határtalan jóakarattal támogatják ezt az irányt? Hol van a pszichológiai háttér vizsgálata? Miért kell elviselni akár egyetlen kislánynak is, hogy mellette egy rózsaszín ruhácskába öltöztetett fiú pisil a WC-ben? És hogy fog ez kinézni nyolcadikos korukra? A transzgender társadalom kedvenc szava a diszkrimináció, és ujjonganak, amikor javukra születnek a döntések, sajnos, egyre több. És mi a helyzet a másik oldalon? A valódi kisfiúk és kislányoknak ilyenkor van beleszólása bármibe is? Nincs. Ha kinyitják a szájukat, diszkriminálnak. De akkor hadd kérdezzük meg: véletlenül ebben az esetben nem éppen ők, a normális nemi beállítottságú gyerekek estek éppen a diszkrimináció áldozatául???