A kutyusod előbb tudja, hogy babád lesz, mint te?

A kutyáknak hihetetlenül kifinomult érzékeik vannak, ezért azonnal megérzik, ha valamilyen változás megy végbe a testünkben. Éppen ezért nem meglepő, hogy több kutatás szerint a kutyák megérzik, ha egy nő kisbabát vár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babavárás
2016. április 18. Csontos Dóra

A kutyáknak hihetetlenül kifinomult érzékeik vannak, ezért azonnal megérzik, ha valamilyen változás megy végbe a testünkben. Éppen ezért nem meglepő, hogy több kutatás szerint a kutyák megérzik, ha egy nő kisbabát vár.


Az alábbiak szerint így „bukunk” le a kutyánk előtt:

Megváltoznak az illatok

Az ebek kiváló szaglásuknak köszönhetően tudják, hogy milyen illata van a gazdijuknak, és éppen emiatt, ha egy icicpici kis változás is áll be, azt azonnal érzékelik. Az pedig köztudott, hogy ha egy nő várandós lesz akkor a testében lévő hormonok átalakulnak, és ennek hatására a gazdi illata is változik.

Lassabb, megfontoltabb lesz a közös időtöltés

Egy kismama nem ugrándozhat és játszhat ugyanolyan vérmérséklettel a kutyájával, mint korábban, ezt persze szintén kiszúrják a négylábú gyerekeink. A gazdi lassabb a sétánál, és óvja a pocakját játék közben.

Azonnali reakció az érzékenységre

Akinek van kutyája, annak nem kell magyarázni, hogy mennyire érzékenyek az ember hangulatára. Ha rossz a kedvünk odabújnak, ha sírunk megpuszilják a szemünket, ha beteg vagyunk akkor védelmeznek. Egy várandós kismama a kilenc hónapban rengeteg változáson megy keresztül. Lehet, hogy egyszer a fellegekben van, máskor épp rosszullétek gyötrik. Ezt épp egy kutya ne venné észre?

Valami megváltozott

Egy jó gazdi (és egy jó kutya) tudja, hogy mennyire fontos a napi rutin betartása, a séták ideje és hossza, az indulásra való felkészülés, és az, hogy a gazdi mennyi időt tölt otthon. Ezek már főleg a harmadik trimeszterben nagyon szembetűnő dolgok, hiszen a legtöbb kismama ilyenkor már szülési szabadságon van, vagyis több időt tölt otthon, mint korábban.

Már nem ő áll az első helyen

Ez a legnyilvánvalóbb és a legszomorúbb jel is egy kutya életében, hiszen azt veszi észre, hogy már nem ő család félteni való „gyermeke”, hanem a nő, aki sérülékenyebb, és oltalmazásra szorul. Ilyenkor a kutya is felveszi az apa védelmező szerepét, aki igyekszik megóvni a gazdáját.  

(via)